I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Flori Uka enolog, sommelier foli për ligjin e ri për vreshtarinë e verën, si do të ndikojë në këtë industri, si rregullator i problematikave apo si gjobëvënës ndaj kantinave.
“Çështja e eksporteve të prodhimeve tona, verës nuk është aspak e vështirë, plotësohen dokumentacionet të cilat duhet të jenë nga laboratorë të akredituar, ku vera ka listën e domkumentacionit të kantinave. Ligji për vreshtarinë dhe verën është domosdoshmëri për të rregulluar problematikat e sektorit dhe kemi qenë grup interesi. Ligji ka dy anët e monedhës, në rast që përdoren si gjobëvënës dhe në rast kur përdoret për të ndihmuar sektorin, kantinat, ata që merren me vlerat e Shqipërisë. Ligji për verën nuk duhet bërë pas një premtimi politik, por është një ligj që duhet të bëhet për të zgjatur në vite dhe është rregullator i problematikave. Duhet parë se si ky ligj do aplikohet, impakti që do shkaktojë në kantina, vreshtari. Janë disa institucione që do të jenë mbikqyrës të subjekteve, kantinave. Në këto institucione duhet të investohet maksimalisht me ekspertë, konsulencë për sektor të shëndetshëm e fitimprurës dhe jo të ndërtohet në bazën e gjobëvënies. Sepse deri tani ligji i vitit 2012 është përdorur më shumë për gjobëvënie sesa për rregullimin e kësaj industrie”-u shpreh Flori Uka.
Qendra Alert/Alert.al
LEAVE A COMMENT