Menu

WWF: 2021, ishte një vit i zi për bujqësinë

Me rastin e Ditës Botërore të Ushqimit, WWF ka publikuar raportin e vitit 2021, Efekti Klimatik. Dokumenti i Vitit të Zi të Bujqësisë Italiane, nga i cili raportojmë disa fragmente që e përqendrojnë vëmendjen në ushqim dhe bujqësi. Raporti i Gjashtë Për Klimën i IPCC-së (Paneli Ndërqeveritar mbi Ndryshimet Klimatike), i botuar në gusht të vitit 2021 nuk lë më dyshime: Ne jemi në ‘kod të kuq’ dhe kjo për njerëzimin do të thotë një kërcënim serioz për kushtet e jetës së ardhshme të planetit. Lajmet gjithnjë e më të shpeshta nga çdo cep i globit që tregojnë për zjarret, tornadot apo përmbytjet janë të tmerrshme, por ato na kanë mësuar të mendojmë për ndryshimet klimatike si diçka me efekte të lokalizuara, ndoshta të largëta. Megjithatë, është e vështirë të imagjinohet ndikimi që mund të kenë në jetën tonë të përditshme, për shembull në tryezat tona. Ndryshimi i klimës mund të ndryshojë rrënjësisht zakonet tona të të ngrënit. Disa ushqime mund të bëhen të rralla dhe të shtrenjta, ose mund të vijnë kryesisht nga importet e huaja, ndërsa ushqimet ekzotike mund të bëhen më të zakonshme.

Rritja e temperaturave në fakt po ndikon në rendimentin bujqësor në gjerësi më të larta, duke rritur rendimentet e disa kulturave (misër, pambuk, grurë, brumëra, sheqer), ndërsa rendimentet e kulturave të tjera (misri, gruri, elbi) janë në rënie në rajonet më të ulëta të gjerësisë gjeografike. Ngrohja, e ndikuar nga thatësira ka shkaktuar një zvogëlim të rendimentit në Evropën Jugore. Në të ardhmen, ndryshimi i klimës do të ketë një ndikim të mëtejshëm në rendimentet bujqësore, cilësinë dhe furnizimin ushqimor, me një rritje të mundshme në çmimet ushqimore. Në të njëjtën kohë, sistemi ushqimor global kontribuon fuqishëm në ndryshimin e klimës: Emetimet e gjeneruara përgjatë gjithë zinxhirit të furnizimit, nga prodhimi global në konsum, kontribuojnë deri në 37% të emetimeve të gazrave të efektit të serës.

Vendi ynë, për shkak të pozicionit gjeografik, shtrirjes, karakteristikave është veçanërisht në rrezik.

Italia sapo ka kaluar dekadën më të nxehtë në historinë e saj. Ndryshimi i klimës po shkakton rritje të temperaturës në bujqësinë e vendit tonë, një rritje të ngjarjeve ekstreme të motit si valët e të nxehtit, shirat intensivë dhe përmbytjet bregdetare, zgjerimi i sëmundjeve, një përkeqësim i cilësisë së ajrit dhe rreziku i zjarreve të përkeqësuara nga thatësira.

Rreziku i klimës për bujqësinë mund të ketë të bëjë me disa efekte: Reduktime të rendimentit, kryesisht për të mbjellat pranverë-verë; zgjerimin e mundshëm drejt Veriut të zonave të kultivimit të disa kulturave (si ulliri dhe hardhia), rritjen e kërkesave për ujë të disa të korrave, ndryshimet në vetitë ushqyese të ushqimeve për shkak të co2 të tepërt dhe ndryshimin e shpërndarjes gjeografike.

Në vitin 2021, Italia është prodhuesi kryesor evropian i orizit, duke mbuluar vetëm deri në 50% të prodhimit të kontinentit të vjetër. 90% e prodhimit zhvillohet në një zonë shumë të ngushtë gjeografike, i ashtuquajturi “trekëndësh i artë” midis Pavias, Vercellit dhe Novarës. Orizi është një drith i veçantë, i cili kompleton një pjesë të ciklit të jetës së tij dhe për këtë arsye vuan nga thatësira dhe është i ndjeshëm ndaj stuhive të breshërit dhe stuhive. Vështirësitë klimatike kanë çuar në një rënie prej 10% në prodhimin italian. (IlFattoAlimentary)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed