Menu

EUROPOL publikon raportin e operacionit Opson IX: ja çfarë u gjet në vajin e ullirit të bllokuar në Shqipëri

Europol ka publikuar të dhënat e operacionit të tij më të fundit OPSON IX në lidhje me sigurinë ushqimore. Sipas këtij raporti rastet e shkeljeve fiskale dhe të sigurisë ushqimore mbeten në nivelet më të larta, të ngjashme me vitet e mëparshme, por rastet e falsifikimit të dokumentave të origjinës së produkteve ushqimore janë sidomos në rritje.

Vaji i ullirit

Vendet pjesëmarrëse: Shqipëria, Kroacia, Franca, Gjermania, Greqia, Italia, Islanda, Jordania, Lituania, Norvegjia, Portugalia, Spanja

Një total prej rreth 149 ton vaj gatimi u kapën si rezultat i këtij aksioni të drejtuar nga Greqia. Rreth 88 tonë nga konfiskimet ishin vaj ulliri dhe u raportuan nga Shqipëria, Kroacia, Franca, Greqia, Italia, Jordania, Lituania, Portugalia dhe Spanja.

Në Itali, gjatë një kontrolli në një kompani që prodhonte vaj ulliri, inspektorët gjetën një tepricë të produktit, origjina e huaj e të cilit ishte e panjohur dhe nuk ishte regjistruar në dokumentet zyrtare të kompanisë, kështu që u kapën më shumë se 66 ton vaj ulliri.

Rezultatet e OPSON IX, tregojnë se rastet me mostra jonormale të vajit të ullirit ishin të shumta, ndoshta të ndikuara edhe nga pandemia, e cila nuk i lejoi autoritetet kompetente të bënin kontrolle dhe hetime të detajuara gjatë saj.

Pas bllokimit të parë në Greqi, kontrollet vazhduan, dhe Europol, ka zbuluar raste të vajit të ullirit të ngjyrosur me ngjyrë artificiale si dhe me origjinë të panjohur (shtuar me ngjyra kimike në mënyrë që të duket si vaj ulliri), i cili u paraqit në treg si vaj ulliri ekstra i virgjër që vjen nga zonat e famshme greke.

Në veçanti 3 persona u arrestuan dhe u sekuestruan 565 litra dhe 110 enë plastike vaj ulliri të falsifikuar, gjatë kontrolleve të kryera nga Policia Greke në tregun e brendshëm.

Kontejnerët kishin etiketa me mungesën e treguesve të detyrueshëm të prodhuesve të veçantë dhe karakteristikave të tjera të produktit që përmbante, i cili u paraqit si vaj ulliri ekstra i virgjër.

Nga analiza kimike e mostrave u zbulua se vaji nuk ishte vaj ulliri por vaj me ngjyrë artificiale, i papërshtatshëm për konsum dhe i rrezikshëm për shëndetin e njeriut.

Burimi: Europol, OPSON IX

Qendra Alert

alert.al

Related Posts