Menu

Fëmijët rrezikohen nga sëmundje nëse i ushqeni me qumësht me sheqer

Sipas hulumtimit të kryer nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Kembrixhit në Angli do të ishte mirë që prindërit të shmangnin qumështin me sheqer, pasi konsumimi i rregullt i tyre lidhet me rrezik më të lartë për të zhvilluar diabetin. Për më tepër është vlerësuar se vetëm një rritje prej 5% në marrjen e energjisë ditore të një personi nga pijet me sheqer rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me 18%, rrezikun e zhvillimit të diabetit midis 14% dhe 25%. Gjetjet e hulumtimit ofrojnë dëshmi të rëndësishme për rolin rëndues të sheqerit në dietë.

Profesoresha Nita Forouhi deklaron se stafi mjekësor, Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe organizatat e tjera të shëndetit publik duhet të këshillojnë reduktimin ose shmangien e marrjes së energjisë nga pijet me sheqer të shtuar dhe zëvendësimin e tyre me opsione më të shëndetshme si uji dhe çaji. Studiuesit vlerësuan konsumimin e pijeve të 25,639 të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar pa diabet. Hulumtimi është i pari i këtij lloji që vlerëson zakonet e të ngrënit në detaje të tilla.

“U përdorën ditarët javor, ku pjesëmarrësit regjistronin çfarë pinin dhe çfarë hanin me theks të veçantë në llojin, sasinë dhe shpeshtësinë. Pjesëmarrësit vunë re gjithashtu kur shtonin sheqer në pijen e tyre. Kjo na lejoi për herë të parë të identifikonim efektet e ndryshme të konsumimit të kafesë ose çajit me ose pa sheqer”, vuri në dukje Forouhi.

Pas 10.8 vitesh dhe 847 rastesh u zbulua se probabiliteti i zhvillimit të diabetit të tipit 2 rritet me: 22% me konsumimin e qumështit të ëmbëlsuar 22% me konsumimin e pijeve që përmbajnë ëmbëlsues kimikë ndërsa në të kundërtën -2% me konsumimin e çajit. ose kafe me sheqer -1% me konsumimin e lëngjeve. Kur u morën parasysh treguesit e obezitetit (perimetri i belit dhe indeksi i masës trupore), rreziku i produkteve të qumështit me sheqer ishte edhe më i lartë, ndërsa lidhja midis diabetit dhe ëmbëltuesve kimikë u ul në 6%.

Çfarë është qumështi i kondensuar i ëmbëlsuar?

Materiali i preferuar i fëmijërisë sonë, të cilin e shijonim në ëmbëlsira apo edhe të thjeshtë me lugë, vazhdon të luajë rolin kryesor në pastiçeri. Por çfarë është qumështi i kondensuar?

Ai është kryesisht i përqendruar, që do të thotë se pasi të nxehet dhe avullohet, ai përmban sasi më të ulëta të ujit se qumështi me densitet normal. Përveç kësaj, është i sheqerosur, pra përmban sheqer të shtuar i cili si një konservues i klasit të parë, zgjat deri në vite jetëgjatësinë në temperaturën e dhomës. Ekziston edhe qumësht i kondensuar pa sheqer, i njohur si “avullues”. Sidoqoftë, nuk mund t’i zëvendësoni ato me njëra-tjetrën në të njëjtën recetë.

Pra, ku do ta përdorni qumështin e kondensuar, nëse nuk e pini siç është me lugën e çajit? Mund ta shtoni në sasi të vogla në kafe, nëse e pëlqeni të ëmbël dhe me qumësht, ose mund ta përdorni për të bërë ëmbëlsira të ndryshme kremoze si akullore shtëpie, byrekë me limon, karamel apo kek. Në përgjithësi, mund ta përdorni kudo që keni nevojë për qumësht dhe sheqer, nga sallata e frutave dhe çaji deri te një recetë aziatike. (Express)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts