Menu

Frutat dhe perimet për fëmijët? Rezultate nga menutë e mensës së shkollës

Problemi i frutave dhe perimeve në mensën e shkollës konfirmohet edhe nga të dhënat e Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve: 60% e fëmijëve nuk hanë mjaftueshëm fruta dhe 93% nuk ​​hanë mjaftueshëm perime, bazuar në dozat e treguara në udhëzimet zyrtare. Megjithë lançimin nga qeveria të strategjisë MyPlate në 2011, situata nuk ka ndryshuar shumë vitet e fundit. Një studim i botuar në American Journal of Clinical Nutrition nga studiues të Departamentit të Shkencave të Ushqyerjes në Universitetin e Pensilvanisë tregon një mënyrë shumë të thjeshtë dhe pa kosto për të arritur rezultate më efektive, të paktën për fëmijët në kopshte: Vendosni më shumë fruta dhe perime në pjatat që ofrohen.

Në fakt, studiuesit zgjodhën rreth 50 fëmijë midis moshës 3 dhe 5 vjeç, eksperimentuan me dy lloje ndryshimesh: Shtimin dhe zëvendësimin. Me mënyrën e parë ata shtuan 50% të frutave ose perimeve me kalori të ulët në pjatat e zakonshme. ndërsa në të dytën shtuan 50% të frutave dhe perimeve, duke reduktuar një sasi të ushqimeve të tjera ekuivalente për sa i përket peshës. Pastaj ata kontrolluan se çfarë kishte ndodhur, domethënë nëse fëmijët kishin ngrënë më shumë perime dhe nëse po sa.

Përsa i përket perimeve, u rrit me një mesatare prej 24%, ndërsa zëvendësimi arriti në 41%. Për frutat, rritjet ishin përkatësisht 33% dhe 38%. Nga pikëpamja e kalorive, shtimi u shoqërua me një rritje prej 5%, ndërsa zëvendësimi u shoqërua me një ulje prej 6%. Në fund edhe në këtë mënyrë fëmijët nuk arritën dot sasitë e rekomanduara për perimet, ndërsa për frutat qëllimi rezultoi më i afërt dhe herë pas here u arrit. Sipas autorëve, nëse nga njëra anë të dyja strategjitë janë efektive, kur nuk doni të rrisni kaloritë e konsumuara është më mirë t’i drejtoheni zëvendësimit. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts