Menu

Furrat me mikrovalë: Udhëzimet për përdorimin e tij, këshillat nga Altroconsumo

Jemi mësuar me të gjitha format e teknologjisë, megjithatë furra me mikrovalë është një pajisje që ende ngjall dyshime dhe frikë e shpesh nuk përdoret për të gjitha funksionet e saj, por vetëm për të ngrohur ushqimin e gatuar. Është për të ardhur keq, duke pasur parasysh se është një pajisje që lejon gatim të shpejtë e të shëndetshëm dhe shmang humbjen e energjisë. Prandaj ne ju ofrojmë këshillat e Altroconsumo. Para së gjithash, është e nevojshme të sqarohet se si funksionon kjo pajisje: falë një pajisje të veçantë të quajtur magnetron, energjia elektrike brenda transformohet në valë elektromagnetike. Fusha elektromagnetike që gjenerohet në furrë lëviz molekulat e ujit, lipideve dhe karbohidrateve të përfshira në ushqim dhe fërkimi i tyre prodhon nxehtësi.

Për sa i përket përdorimit, gatimi me mikrovalë ka përparësinë kryesore për të qenë veçanërisht i shpejtë, por nuk është i vetmi. Ushqimet në fakt janë gatuar në mënyrë më homogjene, ato arrijnë të mbajnë të paprekur lëndët ushqyese dhe nuk digjen. Për më tepër, disponueshmëria e metodave të ndryshme të gatimit, të cilat gjithashtu mund të kombinohen me njëra -tjetrën, lejon në shumë raste të zëvendësojnë furrën tradicionale. Në fakt, opsionet e mundshme përfshijnë gatimin statik, të ajrosur ose në zgarë të barabartë me ato të një furre elektrike normale. Kombinime praktike janë gjithashtu të mundshme me këtë pajisje (të ajrosura + mikrovalë ose zgarë + mikrovalë) të cilat shpejtojnë përgatitjen e ushqimeve, por që ofrojnë një rezultat përfundimtar të ngjashëm me atë të marrë me një furrë tradicionale. Së fundi, avullimi mund të bëhet në çdo furrë me mikrovalë, thjesht duke futur një tas së bashku me ushqimin që do të përgatitet.

Rreziqet dhe gabimet më të zakonshme që duhen shmangur janë të pakta. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet ushqimeve të veshura me lëkurë, lëvozhgë ose guaskë, siç janë vezët, domatet, patatet, gështenjat ose salçiçe sepse ato mund të plasin brenda furrës ose gjatë nxjerrjes. Për të gjitha të tjerat, mjafton të jeni të kujdesshëm për të qëruar ushqimin. Një vëmendje shtesë duhet t’i kushtohet lëngjeve, të cilat mund të shkojnë përtej pikës së vlimit pa formuar avuj ose flluska, me rrezikun që në përzierjen më të vogël të enës, të shpërthejnë flluska të mëdha dhe mund të shkaktojnë djegie.

Materialet më të përshtatshme për gatimin me mikrovalë janë qelqi dhe porcelani, të cilat lejojnë që mikrovalët të depërtojnë pothuajse plotësisht. Nga ana tjetër, enët metalike ose enët me dekorime metalike duhet të shmangen sepse reflektojnë në mikrovalë dhe nuk lejojnë që ushqimi të nxehet, për më tepër, nëse janë shumë afër mureve të mikrovalës mund të shkaktojnë shkëndija.

Mirëmbajtja është një kapitull tjetër i rëndësishëm. Sa i përket pastrimit, pas heqjes së pllakës, e cila lahet si çdo pjatë tjetër, furra mund të pastrohet në dy mënyra. Nëse nuk është shumë i ndotur, thjesht fshijeni me një leckë mikrofibre ose futni një filxhan me ujë e uthull brenda dhe lëreni të veprojë për disa minuta, pastaj pastroni sipërfaqet e lagura me një leckë. Nëse, nga ana tjetër, është shumë e ndotur, mund të përdorni një lëng larës enësh (detergjent enësh), por më pas duhet të shpëlahet tërësisht. Në lidhje me riparimet, është e rëndësishme të shmangni çdo riparim vetë sepse brenda furrave ka një kondensator me një ngarkesë të madhe elektrike. Për më tepër, rreziku i mosmontimit të saktë të të gjitha pajisjeve të sigurisë pas riparimit, mund ta bëjë përdorimin e tyre të dëmshëm për shëndetin. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts