Menu

Gjysma e pulat të Lidl në Evropë, me baktere rezistente ndaj antibiotikëve. Rastet në Itali, alarmante

Gjysma e mostrave të pulave të marra nga dyqanet Lidl në mbarë Evropën, përfshirë dhe ato në Itali, përmbajnë baktere rezistente ndaj antibiotikëve. Kjo u zbulua nga hetimi i fundit i “Essere Animali”, mbi praninë e baktereve patogjene dhe rezistente ndaj antibiotikëve, i kryer në bashkëpunim me shoqatat Albert Schëeitzer Foundation (Gjermani), Observatorio de Bienestar Animal (Spanjë), Open Cages (Mbretëria e Bashkuar) dhe Otëarte Klatki (Poloni).

Pesë shoqatat blenë gjithsej 142 produkte të markës Lidl në 22 nga dyqanet e zinxhirit të përhapura në Gjermani, Itali, Spanjë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Poloni, konkretisht ku kishte zbritje çmimesh. Sa i përket Italisë, Essere Animali bleu 24 pako me mish pule të freskët në katër dyqane në Romë, Firence dhe Milano. Pas blerjes, mishi vendosej në qese frigoriferi dhe transportohej në laborator me një mjet frigoriferik, për të ruajtur zinxhirin e ftohtë. Testet mikrobiologjike u fokusuan në dy pika në veçanti: bakteret rezistente ndaj antibiotikëve dhe bakteret që lidhen me infeksionet më të rëndësishme të shkaktuara nga ushqimi, njofton ilfattoalimentare.it.

Bakteret rezistente ndaj antibiotikëve në pulat e Lidl

Laboratori përgjegjës analizoi mostrat në kërkim të enzimës ESBL (beta-laktamaza me spektër të zgjeruar), e aftë për t’u dhënë shumë rezistencë baktereve, pra rezistencë ndaj shumë antibiotikëve në të njëjtën kohë. Rezultatet treguan praninë e baktereve rezistente në gjysmën e mostrave (71 nga 142), shumica e të cilave (50, 35% e totalit) ishin ESBL pozitive. Përsa i përket mishit të blerë nga Lidl Italia, laboratori gjeti 46% (11) të kontaminuar me ESBL dhe 33% (8) të kontaminuar me baktere shumë rezistente ndaj tre nga katër klasat e antibiotikëve të testuar. Në veçanti, të gjitha mostrat treguan rezistencë 100% ndaj dy klasave të antibiotikëve të klasifikuar si kritikë për shëndetin e njeriut (cefalosporinat e gjeneratës së tretë dhe fluoroquinolones).

Për më tepër, laboratori kreu edhe analiza për praninë e Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës (MRSA). Analizat gjetën bakterin e rrezikshëm në 23% të mostrave të mbledhura nga shoqatat (33), fatmirësisht asnjë prej tyre nuk ishte italiane.

Bakteret patogjene

Lidhur me praninë e baktereve patogjene përgjegjëse për infeksionet ushqimore: Listeria monocytogenes, Salmonella spp, Escherichia coli, Campylobacter jejuni dhe Enterococcus.

Në rastin e Listerisë, analizat zbuluan praninë e bakterit në një të tretën e të gjitha mostrave (47 nga 142). Italia, megjithatë, pozicionohet mbi shifrën evropiane me 54% të mostrave të kontaminuara (13 nga 24). Përsa i përket pranisë së salmonelës, Italia edhe më keq: Në këtë rast laboratori evidentoi pozitivitet vetëm në 9% të rasteve në nivel europian, ndërkohë që shifra italiane arrin në 46% (11 nga 24 mostra). Krahasimi me vendet e tjera është i pamëshirshëm: Salmonella spp nuk u zbulua në asnjë nga mostrat nga Gjermania, Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar dhe me një incidencë shumë të ulët (7%), u gjet vetëm në ato nga Polonia.

Duke kaluar te Escherichia coli dhe enterokoket, analizat konfirmuan praninë e tyre, përkatësisht, në 57% dhe 48% të rasteve në nivel evropian. Në kampionet italiane, megjithatë, E. coli është i pranishëm në 75% të rasteve (18 nga 24), ndërsa enterokoket janë identifikuar në gjysmën e paketimeve të analizuara. E vetmja e dhënë pozitive italiane është ajo e Campylobacter, që mungon në të gjitha mostrat, krahasuar me 28% në nivel evropian.

Bujqësia intensive dhe Lidl

Bujqësia intensive konsiderohet nga ekspertët si një nga shkaqet kryesore të shfaqjes dhe përhapjes së rezistencës ndaj antibiotikëve midis baktereve. Edhe furnizuesit tjerë evropianë si Lidl nuk janë të ndryshëm, sipas rezultateve të hetimit “Essere Animali”. Shoqata, në fakt, kujton se si hetimet e mëparshme kishin treguar kushtet e mbarështimit të pulave që furnizojnë zinxhirin, të përcaktuara si “katastrofike”: mijëra kafshë të grumbulluara së bashku në hapësirat e mbyllura të një kasolle, me mbeturina të pista dhe plot feçe (të cilat shkaktojnë edhe formimin e dermatitit të kontaktit të quajtur djegie nga hock). Në këto kushte, mjafton që një kafshë të sëmuret që të gjithëve t’i jepen antibiotikë, duke favorizuar zhvillimin e baktereve rezistente dhe përhapjen e tyre në të gjitha pulat, e më pas te njerëzit nëpërmjet mishit.

Në të kaluarën, hetime të tjera kishin treguar kushtet për rritjen e pulave në impiantet furnizuese të zinxhirit, të përcaktuara si “katastrofike”.

Rezistenca ndaj antibiotikëve

Rezistenca ndaj antibiotikëve është një nga problemet më të mëdha shëndetësore me të cilat përballet njerëzimi, aq sa, sipas shumë ekspertëve, po shkojmë drejt një epoke post-antibiotike. Në Bashkimin Evropian, në vitin 2020, mbi 35 mijë njerëz vdiqën për shkak të infeksioneve rezistente ndaj antibiotikëve, nga të cilët pothuajse një e treta në Itali.

Sipas planit më të fundit të monitorimit të Ministrisë së Shëndetësisë italiane, krahasuar me mesataren europiane, në Itali prania e baktereve multirezistente në zinxhirët e furnizimit të broilerëve italianë është e lartë, me një përqindje më të lartë të E.coli që prodhon ESBL/AmpC në krahasim meë mesataren evropiane. Në veçanti, nga analizat ministrore të monitorimit të mostrave të mishit me pakicë në vitin 2020 pothuajse gjysma e E. coli (46.8%) tregoi multirezistencë ndaj antibiotikëve (deri në shtatë molekula të ndryshme në të njëjtën kohë). Të njëjtën përqindje kanë gjetur edhe analizat e Essere Animali” për mishin e markës Lidl.

PO NË SHQIPËRI ÇFARË NDODH?

Related Posts