Menu

Gripi i shpendëve: EFSA rekomandon rritjen e mbrojtjes së fermave nga zogjtë e egër. Ja hartat e integruara

Ndërsa situata në shpendët është lehtësuar gjatë verës, virusi i gripit të shpendëve me shumë patogjenitet (HPAI) vazhdoi të prekë zogjtë e detit në Evropë, kryesisht përgjatë vijave bregdetare. Me fillimin e sezonit të migrimit të vjeshtës, duhet t’i jepet përparësi mbrojtjes së shpendëve dhe kafshëve të tjera të kultivuara, nga shpendët e egër. Biosiguria duhet të rritet në fermat e mbarështimit të shpendëve.

Ndërmjet 24 qershorit dhe 1 shtatorit 2023, shpërthime të HPAI u raportuan në shpendë shtëpiak (25) dhe të egër (482) në 21 vende evropiane, sipas raportit të fundit mbi gripin e shpendëve nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), Qendra Evropiane për Parandalimi dhe Kontrolli i Sëmundjeve (ECDC), dhe laboratori i referencës së BE-së (EURL).

Mishngrënësit e egër dhe shtëpiak vazhduan të jenë speciet më të prekura të gjitarëve me Finlandën që raportoi 26 shpërthime në “fermat e gëzofit” që mbanin vizon në Amerikë, dhelpra të kuqe dhe arktike e rakun të zakonshëm. Burimi më i mundshëm i hyrjes ishte kontakti me pulëbardha të egra, por transmetimi ndërmjet fermave nuk mund të përjashtohet plotësisht. Transmetimi brenda fermës ndodhi me disa kafshë kontakti që nuk shfaqnin asnjë shenjë klinike të infeksionit.

ECDC vlerësoi se, rreziku i infektimit me virusin HPAI në Evropë mbetet i ulët për popullatën e përgjithshme dhe i ulët deri në mesatar për njerëzit e ekspozuar në mënyrë profesionale ose ndryshe ndaj shpendëve ose gjitarëve të infektuar (të egër ose shtëpiak). Për të reduktuar më tej rrezikun e infeksionit, ekspertët rekomandojnë shmangien e ekspozimit ndaj zogjve të detit ose gjitarëve të ngordhur ose të sëmurë.

Tani në dispozicion, radari i përmirësuar i gripit të shpendëve

Nga sot e tutje, një version i përmirësuar i Radarit të Gripit të Shpendëve të EFSA-së është i disponueshëm për të gjithë. Veçoritë e reja i lejojnë përdoruesit të eksplorojnë parashikimet javore të probabilitetit të futjes së HPAI në shpendët e egër. Përdoruesit mund të abonohen për të marrë e-mail alarmi javor për fushat e tyre të interesit. Radari i gripit të shpendëve është i integruar ngushtë me Mjetin e Hartës së Migracionit të EFSA, i cili tregon lëvizjet dhe bollëkun e 50 llojeve të shpendëve të egër, kryesisht zogj uji, në të cilët është raportuar gripi i shpendëve.

Burimi: Efsa.eu

Related Posts