Menu

Higjiena në kuzhinë: rregullat e BfR gjermane për trajtimin dhe ruajtjen e ushqimit në mënyrë të sigurt

Higjiena në kuzhinë është thelbësore për të shmangur helmimet dhe infeksionet. Dhe është edhe më shumë për bare, restorante dhe mensa, të cilat shërbejnë qindra vakte çdo ditë. Për këtë, Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rrezikut (BfR) ka publikuar një udhëzues me rregullat e higjienës për stafin, gatimin dhe ushqimin që duhet të respektohen në hotelieri, i disponueshëm në 13 gjuhë. Këtu janë pikat kryesore për higjienën e ushqimit.

Pranoni vetëm ushqim pa defekte. Mikroorganizmat dhe parazitët mund të hyjnë në kuzhinë përmes ushqimit me paketim të kontaminuar ose të dëmtuar. Kontrolloni që paketimi dhe cilësia e produkteve të dorëzuara të jenë të përsosura, që ushqimi i ftohur ose i ngrirë të ruhet në enë të përshtatshme dhe të respektohet temperatura e duhur gjatë transportit.

Mikroorganizmat mund të transmetohen përmes ushqimit të ndotur ose mjeteve të punës të kontaminuara me mikrobe. Për këtë arsye, produktet e papërpunuara duhet të mbahen të ndara nga ato të gatuara, në enë të mbyllura. Edhe enët e përdorura mund të kontaminohen. Mos përdorni të njëjtat vegla kuzhine për përgatitjen e ushqimeve të papërpunuara dhe të gatuara pa i pastruar më parë tërësisht.

Mbani të ftohta dhe konsumoni shpejt ushqimet që mund të prishen.Shumë mikroorganizma shumohen shpejt në temperaturën e dhomës. Në rastin e disa llojeve të baktereve, edhe ftohja nuk mund të ngadalësojë rritjen e tyre. Prandaj është e rëndësishme që gjithmonë të mbani ushqimet që prishen lehtë në temperaturën e tyre të ruajtjes dhe t’i konsumoni ato shpejt, duke respektuar udhëzimet në paketim.

Ftohni përbërësit e gatuar para përpunimit të mëtejshëm. Kur copëtoni dhe përpunoni ushqimin, për shembull, kur preni patatet e gatuara dhe përzieni ato me përbërës të tjerë, mikroorganizmat përfundojnë në ushqim. Nëse ushqimi është akoma i nxehtë, bakteret mund të shumohen mjaft shpejt. Prandaj, është thelbësore që të punoni përbërësit e gatuar shpejt ose t’i ftohni ato midis një faze dhe tjetrës të përpunimit.

Lejoni që pjesët e mëdha të mishit të shkrijnë plotësisht. Pjesët e mëdha shkrijnë më ngadalë se prerjet e vogla dhe të holla. Nëse ushqimi është akoma i ngrirë brenda, koha dhe temperaturat e zakonshme mund të mos jenë të mjaftueshme për gatim të plotë. Rrjedhimisht, mikroorganizmat nuk do të vriteshin dhe mund të riprodhoheshin në fazën e ftohjes.

Kullojeni lëngun e shkrirjes nga mishi dhe shpendët. Lëngu i shkrirjes shpesh përmban mikroorganizma që mund të kontaminojnë ushqimin. Prandaj, absolutisht nuk duhet të vihet në kontakt me ushqime të tjera. Rekomandohet ta mblidhni me një pecetë të disponueshme, dhe menjëherë të pastroni dhe dezinfektoni duart, të gjitha sipërfaqet dhe objektet që kanë rënë në kontakt me të.

Shijoni siç duhet. Kur e shijoni duhet të keni kujdes që pështyma të mos përfundojë në pjata. Në fakt, mikroorganizmat jetojnë në gojën e të gjithëve. Merrni një pjesë të vogël të ushqimit me një lugë të pastër dhe vendoseni në një tas ose direkt në lugën e provës. Në këtë mënyrë ushqimet nuk janë të kontaminuara.

Mos e kapni ushqimin e gatuar dhe sipërfaqet e brendshme të enëve me duar të zhveshura. Ka gjithmonë mikroorganizma në duar që mund të transferohen në ushqim ose pjata nëse kapen me duar të zhveshura. Vishni gjithmonë dorashka të pastra për të ndarë ose përzier ushqimet që nuk kanë nevojë të nxehen dhe mos prekni sipërfaqen e brendshme të enëve me duart tuaja të zhveshura.

Ngrohni ushqimin mjaftueshëm. Nxehtësia vret shumicën e mikroorganizmave. Prandaj është e rëndësishme të ngrohni ushqimin në 72 ° C për dy minuta në mënyrë që nxehtësia gjithashtu të depërtojë brenda dhe të mos ndalet vetëm në sipërfaqe. Kjo vlen për ushqimet që janë ftohur përkohësisht dhe duhet të servohen të nxehta. Për siguri mund të kontrolloni temperaturën e brendshme me një termometër.

Gjatë shërbimit: mbajeni ushqimin të ngrohtë në një temperaturë jo më të ulët se 65 ° C. Në një temperaturë midis 15 ° dhe 55 ° C shumë mikroorganizma shumohen mjaft shpejt. Ushqimi i nxehtë, i mbajtur gati për t’u shërbyer, duhet të ketë një temperaturë prej të paktën 65 ° C. Koha e mbajtjes së nxehtësisë nuk duhet të kalojë tre orë.

Ftoheni ushqimin sa më shpejt të jetë e mundur. Për siguri, për të parandaluar përhapjen e mikroorganizmave gjatë fazës së ftohjes, temperatura duhet të bjerë nga 65 ° C në 10 ° C në një maksimum prej dy orësh. Ose mund ta ndani ushqimin në enë më të vogla për tu ftohur më shpejt. Sa më e vogël sasia, aq më shpejt ushqimi ftohet. /Il Fatto Alimentare/

Qendra Alert- Alert.al 

Related Posts