Menu

Hurma, historia dhe vetitë ushqyese të një prej frutave simbolikë të vjeshtës

E ardhur në Itali nga Lindja e Largët, hurmat tashmë janë bërë fruta simbolike të stinës së vjeshtës, së bashku me gështenjat. Në këtë artikull të publikuar fillimisht në Georgofili.info , Giovanni Ballarini flet për përfitimet ushqyese dhe shëndetësore të këtyre frutave.

Përshkrimi i pare: Botanika e hurmës u botua në 1780 dhe fruti mbërriti në Amerikë e Evropë në mesin e shekullit të 19. Tani prodhimi botëror i hurmave, i cili tenton t’i afrohet pesë milionë tonëve është më shumë se gjysma e përqendruar në Azi dhe mbi të gjitha në Kinë. Në Itali, ku hurmat duket se janë prodhuar në zonën e Salernos në vitin 1916, tani 90% rritet në Emilia Romagna dhe Campania në një prodhim total prej 515.650 kuintalësh (të dhënat e 2019-ës). Hurmat përbëhen nga rreth 80% ujë, 8% sheqer, 0,45% proteina, 0,5% yndyrë, një sasi e mjaftueshme e vitaminës C dhe grupit B, beta-karotinë dhe kaliumi.

Fruta dhe perime: Ato janë përbërës të rëndësishëm të dietës njerëzore dhe luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit, kryesisht për shkak të pranisë së molekulave bioaktive të njohura gjerësisht për rolet e tyre të dobishme. Shumë perime dhe veçanërisht fruta janë të njohura si ushqime që japin shëndet dhe tek hurma në dy dekadat e fundit kërkimet shkencore kanë nxjerrë në pah praninë dhe rolin e molekulave bioaktive si proantocianidina, karotenoidet, taninet, flavonoidet, antocianidinat, katekinat. Në bazë të këtyre kërkimeve, hurmat janë me një potencial antioksidues, me një veprim anti-kancerogjen dhe me një aktivitet për të ndihmuar në çrregullimet kardiovaskulare dhe diabetin. Sidomos sot hurmat janë objekt i hulumtimit në lidhje me përdorimet medicinale dhe farmakologjike të Diospyros  (gjinia e bimëve të cilës i përkasin hurmat), gjithashtu për të përzgjedhur varietete me aktivitete të veçanta ushqyese të larta. Prandaj hurmat janë fruta që kanë të gjitha karakteristikat për t’u bërë pjesë e një diete të ekuilibruar të pasur me aktivitet nutraceutik. Hurmat në lloje dhe varietete të ndryshme janë të përshtatshme për tejkalimin e ndryshimeve klimatike dhe fatkeqësive të mundshme të ngrohjes globale.

(IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts