Menu

Indeksi i emocioneve nga Gallup: Shqiptarët më të stresuarit në Ballkan

Viti 2021 e zëvendësoi 2020-n si viti më stresues i kohëve të fundit, me një rekord të ri prej 41% të të rriturve në mbarë botën duke thënë se kanë përjetuar shumë stres se më parë. Në mbarë botën, jo të gjithë e ndjenin këtë njësoj shkallë. Stresi i raportuar varionte nga një nivel i lartë prej 74% në Afganistan dhe Liban në një nivel të ulët prej 12% në Kazakistan dhe Uzbekistan, ku nivelet e stresit kanë qenë historikisht më të ulëta.

Po Shqipëria? Raporti tregon se vendi ynë është një ndër vendet që ka përjetuar më shumë stres vitin e shkuar, me 59% të shqiptarëve që kanë pohuar se stresi ka mbizotëruar mbi ndjesitë e mira apo pozitive. Kjo është shifra më e lartë në Ballkan, e matur nga Indeksi i Emocioneve 2021/2022 të Gallup.

Bota po lufton gjithashtu nga një pandemi e heshtur – vetmia. Gallup gjen se 330 milion të rritur kalojnë të paktën dy javë pa folur me një mik apo anëtar të familjes. Dhe vetëm për shkak se disa njerëz kanë miq, nuk do të thotë se ata kanë miq të mirë. Një e pesta e të gjithë të rriturve nuk kanë një person të vetëm tek i cili mund të mbështeten për ndihmë.

Mjerimi global po rritet gjithashtu për shkak të një aspekti të përditshëm të jetës-punës. Shumë besojnë se një pagë e mirë dhe solide plotëson nevojat tuaja të punës, kur në fakt njerëzit që janë të mjerë në punë statistikisht kanë më shumë gjasa të përjetojnë emocione negative sesa dikush që nuk ka punë fare.

Gallup mat emocionet e përditshme në 145 vende duke i pyetur njerëzit nëse ata kanë përjetuar pesë emocione pozitive dhe pesë emocione negative një ditë më parë. Pesë përvojat negative përfshijnë zemërim, stres, trishtim, dhimbje fizike dhe shqetësim.

Pesë përvojat pozitive përfshijnë të ndihesh i çlodhur, i trajtuar me respekt, i gëzuar, i qeshur, duke mësuar ose duke bërë diçka interesante. Vendet me më pak dhe më shumë emocione janë të bazuara në renditjen e mesatareve të përgjigjeve “po” për të gjitha pyetjet.

Në mënyrë të veçantë, pyetjet në lidhje me emocione pozitive dhe negative formojnë përkatësisht indekset pozitive dhe negative të Gallup.Të dy indekset synojnë të matin se si njerëzit e jetojnë jetën, në krahasim me mënyrën se si njerëzit shohin jetën. (Monitor)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed