Menu

Kërmilli, një luks në tryezat e antikitetit, për çfarë përdoren sot

I njohur në Romën e Lashtë, ku nuk mungonte në tryezat e perandorëve, kërmilli ka kaluar nëpër shekuj të historisë së kuzhinës, duke përmbushur pasuri të alternuara: Një delikatesë e kërkuar në banketet mesjetare dhe të Rilindjes, pastaj u ul në një përbërës të kuzhinës së varfër, si një alternativë ekonomike ndaj mishit. E harruar prej kohësh nga gastronomia elitare, vetëm kohët e fundit, falë veprimtarisë së Institutit Ndërkombëtar të Helicikulturës së Çeraskos (Cn), ajo është rizbuluar dhe vendosur në qendër të një ideje të re të kuzhinës dhe ekonomisë së qëndrueshme.

Le të shohim para së gjithash cilësitë e saj ushqyese. Kërmilli tregohet për ata që duhet të ndjekin dieta të dobëta, për të mbajtur nën kontroll nivelin e kolesterolit në gjak dhe për ushqimin e atletëve. Mishi i tij në fakt është me pak kalori (80 kcal për 100 g), yndyrnat që përmban janë kryesisht omega 3, ndërsa ka vetëm 0.7% yndyrë të ngopur. Ai është gjithashtu i pasur me vitaminë B12, kripëra minerale (kalcium, magnez, hekur) dhe proteina (14%), të cilat përfshijnë të gjitha aminoacidet thelbësore.

Për më tepër, përdoren të gjitha pjesët e kërmillit, përgjatë një zinxhiri furnizimi të kontrolluar dhe sipas një perspektive zero mbetje. Slime, i përdorur tashmë në mjekësi nga grekët e lashtë dhe gjatë mesjetës është kthyer në modë për vetitë e tij antioksiduese, hidratuese, qetësuese. Kërmilli është edhe protagonist i një prodhimi kozmetik dhe farmaceutik që varion nga kremrat kundër plakjes deri te suplementet, por edhe shurupet e kollës. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts