Menu

Këshilli i Diasporës, me Ministren e Jashtme të Kosovës. Gërvalla: Mërgata është e përbashkët, qasja ndaj saj duhet të ndryshohet

Lazim Destani: Zhvillimi i ekonomisë është motor për Diasporën. Eshtë përkatësisht Dhoma e Biznesit të Diasporës një urë lidhëse tashmë e ngritur për Diasporën

Anëtarët e Këshillit Koordinues të Diasporës (KKD) zhvilluan një takim online me Ministren e Punëve të Jashtme dhe Diasporës së Republikës së Kosovës Znj. Donika Gërvalla dhe Zëvendësministren e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, znj. Liza Gashi, ku prezantuan punën e KKD-së.

Kryetari i Këshillit Koordinues të Diasporës Z.Mark Gjonaj, duke e falënderuar ministren e Jashtme të Kosovës, dhe të pranishmit e tjerë, prezantoi një përmbledhje të punës së deritanishme të KKD-së, duke theksuar së prej krijimit të Këshillit, anëtarët e tij kanë bashkëpunuar dhe janë angazhuar vazhdimisht për çështjet që kanë të bëjnë me përfaqësimin e interesave të shqiptarëve të larguar nga vendlindja dhe forcimin e marrëdhënieve të tyre me atdheun.

Ndërsa ministrja Gërvalla shfaqi interes për mënyrën e funksionimit të KKD-së, ndihmën që ai mund të japë për Diasporën dhe mundësinë e bashkëpunimit të Këshillit me Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Diasporës së Republikës së Kosovë. Ministrja Gërvalla theksoi se, mërgata është e përbashkët, ajo çka duhet të ndryshohet është qasja ndaj saj.

Ndërsa Zëvendësministrja Gashi, në fjalën e saj e vuri theksinmbi një skanim të situatës në Diasporë (mësueseve në Diasporë, shoqatave në Diasporë dhe bizneseve në Diasporë), duke nënvizuar prej saj edhe faktin e organizimit të takimeve sipas shteteve në Diasporë. Ajo u ndal tek Qendrat Kulturore në Diasporë, mësimin plotësues në Diasporë, si dhe bëri me dije, që është në proces draftimi i Ligjit të Diasporës dhe Strategjia e re për Diasporën.

I pranishëm në këtë takim ishte dhe sipërmarrësi e filantropi i njohur Lazim Destani, njëherësh anëtar i KKD dhe President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës. Gjatë diskutimit, ai theksoi se, “zhvillimi i ekonomisë është motor për Diasporën. Eshtë përkatësisht Dhoma e Biznesit të Diasporës një urë lidhëse tashmë e ngritur për Diasporën”.

Ndërsa Anila Smorgrav, foli për rolin që ka KKD-ja dhe përbërjen e Këshillit, duke u ndalur tek aktivitetet dhe përpjekjet për të drejtën e votës së Diasporës.

Adriana Bejko në fjalën e saj theksoi rëndësinë që ka ruajtja e gjuhës shqipe e cila promovon edhe ruajtjen e identitetit tonë kombëtare.

Gjatë takimit u diskutuan edhe mbi qendrat kulturore për Diasporën, strategjinë e re që është duke hartuar nga qeveria e Kosovës, për çështjen e arsimit në Diasporë dhe diplomacinë ekonomike, si dhe për bashkëpunimin e mëtejshëm të Këshillit me qeverinë e Kosovës dhe forcimin e bashkëpunimit së bashku me qeverinë e Shqipërisë.

Alert.al

Related Posts