Menu

Komisioni Europian, rekomandime të reja për transportin e kafshëve të gjalla

Pas 18 muajsh punë, Komisioni Evropian Hetimor për Transportin e Kafshëve të Gjalla (Anit) më në fund paraqiti rekomandimet e tij për mbrojtjen e kafshëve gjatë transportit. Këto rekomandime do të hidhen në votim nga Parlamenti i Strasburgut janarin e ardhshëm dhe njohin në radhë të parë zbatimin e dobët të rregullores evropiane për transportin (Ce n. 1/2005). Prandaj, rekomandimet iu drejtohen vendeve anëtare dhe ekzekutivit të Brukselit që të intensifikojnë përpjekjet e tyre për të respektuar rregulloret.

Ndër risitë e propozuara, prania e kamerave CCTV në automjete, autorizimi për të udhëtuar vetëm me temperatura ndërmjet 5°C dhe 30°C, nxitja për të vendosur kufizime në kohëzgjatjen e udhëtimeve dhe ndalimi i transportit të kafshëve të pazhvilluara nën moshën 35 ditë.

“Ky është një tekst që nuk merr parasysh ende shumicën e problemeve dhe synon vetëm objektiva të vogla”, është komenti i Animal Equality, një organizatë ndërkombëtare që është pjesë e Eurogrupit për Kafshët, e angazhuar për të nxjerrë në pah aspektet kritike në jetët e kafshëve.

Disa kritika të bëra nga organizata, para së gjithash për faktin se nuk është përcaktuar një kohë maksimale e udhëtimit, por edhe për vendosjen e një moshe minimale për udhëtime. Në këtë drejtim, Animal Equality shpreh kënaqësinë me punën e Komisionit, i cili pranoi mungesën e rregullave të diferencuara për speciet e ndryshme. Megjithatë, objektivi i shoqatës mbetet në ndalimin e çdo transporti të kafshëve të gjalla në distanca të gjata. Për këtë çështje, Komisioni Hetimor ka zgjedhur një linjë të kujdesshme për momentin, duke propozuar një periudhë tranzicioni dhe duke vendosur prezantimin e një plani veprimi deri në vitin 2023.

Një referencë e veçantë i është bërë edhe rasteve të udhëtimeve drejt destinacioneve jashtë BE-së, të cilat aktualisht nuk i nënshtrohen një sistemi real kontrolli. Deputetët e Komisionit Evropian Hetimor kërkojnë fuqimisht që shtetet anëtare të inspektojnë dërgesat me destinacione jashtë kufijve të Bashkimit Evropian, duke i kushtuar vëmendje të veçantë sigurimit që kafshët të kenë hapësirë ​​të mjaftueshme dhe akses të përshtatshëm në ujë dhe ushqim. Në fakt, ka shkelje të shumta të konstatuara nga Animal Equality, në bashkëpunim me organizata të tjera, veçanërisht në këtë lloj udhëtimi.

Pikërisht në lidhje me këtë lloj abuzimi, më 30 nëntor organizata bëri publik një peticion zyrtar, të disponueshëm në faqen e internetit të Parlamentit Evropian, në të cilin Komisionit Evropian i kërkohet të zbatojë të paktën rregullat për mirëqenien e kafshëve të parashikuara tashmë nga rregullorja e 2005-ës. Duke filluar nga viti 2020, Animal Equality, Animal Ëelfare Foundation dhe Enpa, në bashkëpunim me OJQ të tjera kanë publikuar një sërë videosh dhe ankesash për transportin e kafshëve të gjalla nga deti nga Spanja në vendet jo anëtare të BE-së, duke konstatuar shkelje sistematike të rregulloreve nga autoritetet spanjolle. Në dritën e këtyre ngjarjeve, Animal Equality dhe Enpa me ankesën e përbashkët i kërkuan Komisionit Evropian që të inicojë një procedurë kundërvajtëse ndaj shtetit spanjoll dhe shteteve të tjera anëtare të BE-së për shkelje të rregullores për mirëqenien e kafshëve të transportuara drejtpërdrejtë.(IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed