Menu

Komisioni Evropian gjobit Apple me 1.8 miliardë euro: Praktika të padrejta në dëm të konsumatorëve

Vendimi i Komisionit Evropian, se Apple ka thyer rregullat e BE-së duke kufizuar zgjedhjen e konsumatorëve për shërbimet e transmetimit të muzikës në Tregun Unik të BE-së është një sinjal i fortë në favor të konsumatorëve.

Komisioni vendosi që Apple abuzoi me pozitën e saj dominuese në shpërndarjen e aplikacioneve të transmetimit të muzikës përmes App Store-it të tij në shkelje të rregullave të Traktatit të BE-së për ndalimin e abuzimit me pushtetin monopol, duke i penguar konsumatorët të bëjnë zgjedhje të informuara në favor të opsioneve alternative më të lira. Është një hap i rëndësishëm që Komisioni vendosi të ndiqte një rast “abuzimi shfrytëzues”, ku një kompani dominuese shfrytëzon fuqinë e saj në treg për të vendosur kushte të padrejta tregtare ndaj të tjerëve në dëm të konsumatorëve.

Komisioni Evropian gjobiti Apple me 1.8 miliardë euro, pasi vendosi se gjigandi i teknologjisë kishte thyer rregullat duke kufizuar zgjedhjen e konsumatorëve për shërbimet e transmetimit të muzikës.

Ky është një lajm shumë i mirë. Ai konfirmon se konsumatorët e Evropës kanë të drejtë të shohin informacione rreth zgjedhjeve më të lira të shërbimeve të transmetimit të muzikës.

Vendimi – i kombinuar me zbatimin efektiv të Aktit të Tregjeve Dixhitale – duhet të ndihmojë konsumatorët të përfitojnë nga shërbime dixhitale më konkurruese dhe më të mira.

“Ky vendim është një lajm shumë i mirë për konsumatorët. Ai konfirmon se konsumatorët e Evropës kanë të drejtë të shohin informacione rreth zgjedhjeve më të lira të shërbimeve të transmetimit të muzikës pa e bllokuar këtë nga Apple. Ky vendim – në kombinim me zbatimin efektiv të Aktit të Tregjeve Dixhitale – duhet të ndihmojë konsumatorët të përfitojnë nga shërbime dixhitale më konkurruese dhe më të mira”, tha Drejtoresha e Përgjithshme e BEUC, Monique Goyens.

Pas një hetimi të gjerë, në të cilin BEUC mori pjesë zyrtarisht, Komisioni vendosi që Apple shtrembëroi konkurrencën duke vendosur kufizime kontraktuale për zhvilluesit e aplikacioneve, të cilat i pengojnë ata të informojnë konsumatorët për opsionet alternative të abonimit të muzikës me çmime më të ulëta jashtë aplikacionit dhe në këtë mënyrë dëmtuan aftësinë e konsumatorëve për të zgjidhni ato.

Ndërsa Apple i lejon përdoruesit të përdorin abonimet muzikore të blera diku tjetër, rregullat e saj i pengojnë zhvilluesit të informojnë përdoruesit për mundësitë alternative të blerjes, të cilat zakonisht janë më të lira.

Praktika të tilla të App Store do të jenë të paligjshme sipas Aktit të Tregjeve Dixhitale të BE-së (DMA). Apple dhe ofruesit e tjerë të mëdhenj të shërbimeve në internet të caktuar nga Komisioni Evropian si “portues” të internetit janë të detyruar ligjërisht të respektojnë DMA-në nga 7 marsi 2024.

Burimi: BEUC.eu

Qendra ALERT

Related Posts