Menu

Alarmet e BE-së, për produkte sa më të sigurta

Nga gjerdanët që mund të shkaktojnë alergji, te krevate marinari ku fëmijët mund të ngecin kokën: Sistemi i paralajmërimit të shpejtë i BE-së për produktet joushqimore, i quajtur ‘Safety Gate’, përpilon njoftime për të gjitha llojet e produkteve të rrezikshme në mënyrë që shtetet anëtare të jenë të vetëdijshëm për kërcënimet më urgjente të sigurisë.

Europa thërret: Si filluan alarmet e sigurisë në mbarë BE-në

Në korrik të 1978, media raportoi se katër të moshuar ishin prekur nga botulizmi nga një kanaçe e përbashkët. BEUC më pas krijoi menjëherë sistemin e vet të alarmit të ndërsjellë midis anëtarëve dhe bëri fushatë për ngritjen e një sistemi alarmi në mbarë Evropën.

Sinjalizime të shpejta sot: Më shumë shkëmbim informacioni

Sot, BE ka dy sisteme njoftimi për mbikëqyrjen dhe zbatimin e tregut: Një për mallrat jo ushqimore (Safety Gate), një për ushqimin e njerëzve dhe ushqimin për kafshë (RASFF). Në këtë blog do të gërmoj në Safety Gate, e cila është një bazë të dhënash në internet që përshpejton shkëmbimin e informacionit. Kjo bazë të dhënash ka një ndërlidhje ku shtetet anëtare mund të shkëmbejnë fotografi, raporte laboratorike dhe informacione të tjera të ndjeshme. Një pjesë e aksesueshme për publikun i lejon konsumatorët të hulumtojnë informacione rreth produkteve të rrezikshme, të lexojnë raporte javore, të shohin statistikat vjetore dhe më shumë. Ajo që mungon megjithatë është se askush nuk e di se sa produkte jo ushqimore janë të lidhura me mbi 2000 njoftime në vit. BEUC dyshon se Safety Gate portretizon vetëm majën e ajsbergut pasi shumë produkte të rrezikshme mund të fluturojnë nën radarin e autoriteteve. Ekziston gjithashtu paqartësi rreth vazhdimit të njoftimeve, si p.sh. niveli i gjobave që aplikojnë shtetet anëtare ose nëse operatorët ekonomikë zbatojnë me sukses masat korrigjuese.  Përtej përgjegjësisë në treg, BE-ja duhet gjithashtu të mendojë sërish për rolin e politikave të tjera të sigurisë së produkteve. Për shembull, një sistem modern i gjurmueshmërisë mund të zbatohet ad-hoc për produktet me rrezik përgjatë zinxhirit të furnizimit. Kjo mund ta bëjë Safety Gate më me ndikim sepse produktet mund të identifikohen dhe hiqen më lehtë. Dënimet duhet të shtohen edhe ndaj bizneseve që shkelin legjislacionin e sigurisë. Këto dënime, të tilla si gjobat, duhet të jenë transparente dhe të mos mbrohen nga autoritetet si sekret biznesi, siç është tani.

Për më tepër, BE-ja nuk ka arritur të krijojë një bazë të dhënash të aksidenteve dhe lëndimeve, një tjetër plotësues i rëndësishëm për Safety Gate. Ndërsa grupet e konsumatorëve kanë mbrojtur një sistem të tillë, për të parandaluar që të ndodhin më shumë lëndime, aktualisht parashikohet që vetëm disa detyrime të reja raportimi t’i shtohen Safety Gate.

BEUC ka punuar shumë për sigurinë e produktit gjatë ekzistencës së tij: Ne do të vazhdojmë t’u japim të dhëna autoriteteve të BE-së dhe do t’u bëjmë thirrje atyre që të plotësojnë Safety Gate me legjislacionin dhe politikat me ndikim të vërtetë të sigurisë së produkteve. (BeUc)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed