Menu

Alarmi/Dy marka orizi të tërhequra, për rrezikun kimik

Supermarketet dhe Ministria e Shëndetësisë së Italisë raportuan një grup tjetër orizi Vialone Nano të markës “Prix” për shkak të pranisë së Triciklazolit përtej kufijve ligjorë. Triciklazoli është një pesticid dhe fungicid tejet kimik që përdoret për kontrollin e rritjes së orizit. Ky kimikat nuk është miratuar për përdorim brenda Bashkimit Evropian. Produkti në fjalë shitet në pako prej 1 kg me datën e skadencës 18/10/2024, që korrespondon me grupin e prodhimit. Më parë, përsëri për shkak të pranisë së mundshme të triciklazolit, “Prix” kishte kujtuar tashmë një grumbull të orizit në fund të dhjetorit 2022.

Nga ana tjetër, supermarketet e Panigada T. & F. raportuan për praninë e mbetjeve të tepërta të kadmiumit, element kimik në një sasi orizi. Produkti i prekur shitet në qese 5 kg me datë skadence 11/11/2023, që korrespondon me grupin e prodhimit. Si masë parandaluese këshillohet të mos konsumohen produkte me shenjat dhe kushtet minimale të ruajtjes të treguara dhe të kthehen në pikën e blerjes. (IlFattoAlimentare)

 

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed