Menu

Çfarë shkaktojnë ngjyruesit tek drithërat që konsumojmë në mëngjes

Një studim i ri ka treguar se përbërësit ushqimor shtesë, të cilët i shtohen ushqimit për të ruajtur shijen ose për të përmirësuar shijen, pamjen ose vetitë e tjera shqisore, lidhen me një rrezik në rritje të diabetit të tipit 2.

Sipas studimit të publikuar në revistën “PLOS Medicine”, nitritet dhe nitratet janë përbërës kimikë që përdoren si aditivë ushqimorë për të rritur jetëgjatësinë, ndërsa studiuesit sugjerojnë një lidhje midis ekspozimit dietik ndaj nitriteve dhe rrezikut të diabetit të tipit 2.

Hulumtuesit analizuan informacionin e vetë-raportuar të dietës me rezultatet shëndetësore duke përdorur ekspozimin e detajuar të nitriteve/nitrateve që rrjedhin nga baza dhe burime të shumta të të dhënave. Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit në grupin NutriNet-Sante, të cilët raportuan një konsum më të lartë të nitriteve në përgjithësi dhe veçanërisht nga aditivët e ushqimit dhe burimet jo aditiv, kishin një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Autorët e studimit: Ky është studimi i parë grupor në shkallë të gjerë që sugjeron një lidhje të drejtpërdrejtë midis nitriteve me origjinë nga aditivët dhe rrezikut të diabetit të tipit 2. Ai gjithashtu vërteton lidhjet e sugjeruara më parë midis nitriteve totale dietike dhe rrezikut T2D. Grupi përfshinte një numër më të madh individësh më të rinj, më shpesh gra, të cilët shfaqnin sjellje më të shëndetshme.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed