Në vitet e fundit, çokollata e zezë ka fituar popullaritet, falë edhe disa studimeve që kanë treguar përfitimet e lidhura me sasinë e ulët të sheqerit dhe sasinë më të madhe të fibrave, kaliumit dhe magnezit krahasuar me çokollatën e qumështit. Por, ka edhe një anë të errët të çokollata së zezë: Ka raste që çokollata e zezë përmban përqendrime të plumbit, kadmiumit ose të dy metaleve që mund të jenë të rrezikshme, veçanërisht nëse konsumi është i përditshëm ose i rregullt. Kjo, të paktën, është ajo që panë studiuesit e ngarkuar nga revista Consumer Reports për të analizuar çokollatën e zezë të shitura në Shtetet e Bashkuara.
Kadmiumi dhe plumbi janë veçanërisht të dëmshme për gratë shtatzëna sepse ato ndërhyjnë në zhvillimin e sistemit nervor të fetusit, por nëse në sasi të larta ato janë të dëmshme për të gjithë, veçanërisht për sistemin nervor, imunitar dhe riprodhues, veshkat si dhe presionin e gjakut. Megjithëse vlerësohet se vetëm 15% e konsumatorëve e hanë atë çdo ditë, problemi më serioz ka të bëjë me akumulimin. Të dy metalet gjenden edhe në ushqime të tjera, duke filluar me perime të tilla si karrota dhe spinaq, të cilat i marrin ato nga dheu dhe ujërat.
Por, pse dy metalet janë të përqendruara në çokollatë të zezë? Shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë iu përgjigjën kësaj pyetjeje me studime të kryera midis viteve 2019 dhe 2022 dhe arritën kulmin në një raport gati 400 faqesh të kërkuar si pjesë e një procedimi ligjor midis një shoqate konsumatore dhe disa prodhuesve. Bimët e kakaos kapin kadmiumin nga toka, duke e grumbulluar atë në fasule. Nga ana tjetër, plumbi vendoset në guaskën e jashtme të fasuleve pas korrjes, nga ajri dhe uji i ndotur. Kjo shpjegon pse nivelet janë të ulëta kur fasulet përpunohen pak pas vjeljes dhe më të larta e më të larta ndërsa koha zgjatet, sidomos kur lihen të thahen në diell. Në fakt, kjo mënyrë favorizon grumbullimin e plumbit që rrjedh nga pluhuri, i cili gjithmonë përmban ndotës të llojeve të ndryshme. (IlFattoalimentare)
Qendra Alert/Alert.al
LINI NJË KOMENT