Menu

Diskutimet për mashtrimet ushqimore vazhdojnë të rriten në Evropë

Sipas një raporti, yndyrnat dhe vajrat mbetën kategoria më e debatuar në vitin 2020 nga vendet evropiane që përpiqen të luftojnë mashtrimet ushqimore, Rrjeti i Mashtrimit Bujqësor-Ushqimor i BE-së (FFN) menaxhohet nga Drejtoria e Përgjithshme për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore (DG Sante) e Komisionit Evropian. Raporti vjetor nuk mat numrin e incidenteve të mashtrimit agro-ushqimor në BE dhe nuk mbulon operacionet e nivelit kombëtar.

Anëtarët e FFN ndajnë informacione në sistemin e Asistencës dhe Bashkëpunimit Administrativ-Mashtrimi në Ushqim (AAC-FF), i cili menaxhohet nga Komisioni i BE-së. Numri i rasteve të krijuara në vit është më shumë se dyfishuar, nga 157 në 2016 në 349 në 2020. Kjo është një rritje prej 20 përqind në vitin 2019, me kategoritë kryesore që janë yndyrnat dhe vajrat, peshqit dhe produktet e mishit.

Në vitin 2020, një e pesta e njoftimeve kishte të bënte me kafshë të gjalla ose produkte të tjera përveç ushqimit ose ushqimit për kafshë . Ndër këto, kategoria më e raportuar ishin lëvizjet e dyshimta të maceve dhe qenve, ndërsa e dyta ishte mishi i kalit dhe pasaportat e kuajve. Këto shkëmbime ishin të lidhura me OPSON IX dhe një aksion nga Europol për të mbështetur autoritetet kombëtare në luftën kundër shitjes së mishit të paligjshëm të kalit.

Dominimi gjerman

Që nga viti 2018, Gjermania ka pasur numrin më të madh të kërkesave që u bëjnë thirrje vendeve të tjera të hetojnë mospërputhjet e mundshme.

Ashtu si në vitin 2019, ata u ndoqën nga Belgjika dhe Franca. Krahasuar me 84 kerkesat e Gjermanisë; Austria, Hollanda, Republika Çeke, Norvegjia, Suedia, Finlanda, Zvicra, Bullgaria, Portugalia, Spanja, Polonia, Greqia, Kroacia dhe Rumania të gjitha bënë më pak se 10.

Yndyrnat dhe vajrat, kryesisht vaji i ullirit, ishte kategoria e produkteve të raportuara më shumë në vitin 2020, si në vitin 2019. Shtetet anëtare duhet të bëjnë kontrolle vjetore për të siguruar që standardet e marketingut për vajin e ullirit respektohen.

Peshku dhe produktet e peshkimit mbetën të dytët. Shumica e çështjeve lidhen me dyshimet për trajtime të paligjshme të tonit me nitrate dhe monoksid karboni ose shtim të ujit të padeklaruar. Produktet e mishit të shpendëve ishin të tretët, të ndjekur nga mjalti dhe produktet e mishit.

Kishte më shumë njoftime për shtesat ushqimore, kryesisht të lidhura me shitjen e tyre në internet me pretendime shëndetësore për parandalimin dhe trajtimin e COVID-19. Një operacion i BE filloi në Prill 2020 duke përfshirë 19 vende.

Kjo çoi në raportimin e 646 rasteve të produkteve ushqimore që pretendonin të parandalonin, trajtonin ose kuronin COVID-19. Italia bëri njoftimet më të shumta. Prej 88 prej tyre, në tre raste, u identifikua një rrezik për shëndetin. Deri në korrik, më shumë se 100 raste ishin në vazhdim. Disa gjoba dhe urdhra ishin lëshuar, por kryesisht pretendimi ose oferta shëndetësore ishte ndryshuar ose hequr.

Ashtu si në vitet e mëparshme, kategoria më e zakonshme e raportuar në vitin 2020 ishte etiketimi i gabuar. Për shembull, kur vaji i ullirit jo ekstra i virgjër paraqitet si ekstra i virgjër.

Lloji i dytë kryesor i mospërputhjes ishin dokumentet, duke përfshirë çështjet e dokumenteve të falsifikuara dhe gjurmueshmërinë. Tjetra ishte zëvendësimi dhe hollimi, duke iu referuar përzierjes ose zëvendësimit të një përbërësi me vlerë të lartë me atë me vlerë të ulët. Pastaj erdhi trajtimi i pa miratuar, i cili përfshin trajtimin e tonit me nitrite.

Veprimet e koordinuara u fokusuan në falsifikimin e pasaportave të kuajve, tregtinë e paligjshme të molusqeve bivalvë, falsifikimin e barërave dhe erëzave dhe përdorimin e paautorizuar të oksidit të etilenit.

Origjina e produktit

Nga 349 kërkesa AAC-FF në vitin 2020, 98 kishin të bënin me produkte me origjinë jo-BE, 199 për ato nga BE dhe 52 ku origjina nuk ishte e njohur.

Pas dyshimeve për mashtrim, Komisioni i BE-së u dërgoi rreth 100 kërkesa autoriteteve në vendet jashtë BE-së, duke kërkuar informacion shtesë, veprime korrigjuese ose hetime në ndërmarrje.

Në vitin 2019, nga 292 kërkesa, 81 kishin të bënin me produkte me origjinë jo-BE, kryesisht nga Kina dhe Turqia, por një ishte nga Shtetet e Bashkuara. Nga 189 kërkesa për artikuj nga BE, shumica erdhën nga Spanja dhe Italia.

Rastet e hetuara vitin e kaluar nga Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) përfshijnë importin ilegal të derrit nga vendet pa certifikata sanitare, tregtimin ilegal të llojeve të peshqve të mbrojtur (të listuara në CITES) dhe alkoolin e falsifikuar.

Një shpërthim i semundjeve nga ushqimi në vitin 2018 në Spanjë nxiti një hetim mbi tregtinë ilegale të molusqeve bivalvë. Përhapja u shkaktua nga molusqet e kontaminuara të dyshuara se ishin mbledhur në zona të paautorizuara. Hetimet zbuluan se ishte një çështje e përhapur që përfshinte operatorët që përdorin modele të ngjashme në vendet e tjera të BE -së.

Që nga mesi i vitit 2018, 39 njoftime të mospërputhjes për bivalvët u paraqitën në sistemin AAC, kryesisht nga Spanja dhe Portugalia. Veprimi rezultoi në kapjen dhe tërheqjen e gati 40 ton molusqesh. Njëmbëdhjetë kompani u inspektuan dhe 43 persona u arrestuan./ FoodSafetyNews /

Qendra Alert – Alert.al 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed