Menu

Eurobarometri 2022: Ka më shumë shqetësim për çmimet, sesa për sigurinë ushqimore

Shtetasit evropianë kanë besim në shkencë dhe janë të vetëdijshëm për shumë nga çështjet kryesore në sektorin ushqimor. Megjithëse, që nga sondazhi i fundit i vitit 2019 bota ka ndryshuar dhe ka kaluar nëpër një pandemi, një rritje e përgjithshme e kostos së ushqimit dhe tani një luftë, ku shqetësimi për çmimet është bërë faktori që ndikon më shumë në zgjedhjet, pasuar nga shija.

Këto janë prirjet më të dukshme që dalin nga sondazhi i Eurobarometer 2022 mbi sigurinë ushqimore, i zhvilluar në 27 mijë shtetas europianë dhe tani në edicionin e tij të katërt (i pari në 2005). Faktori i parë është kostoja për 54% të të anketuarve, ndjekur nga shija për 51%, siguria dhe origjina për 46% të pjesëmarrësve, ashtu edhe vlera ushqyese për 41%. Klima dhe mjedisi janë me shqetësim në vetëm 16%, por 75% thonë se janë të interesuar në çështjet e sigurisë.

Në përgjithësi, pothuajse një në dy evropianë e konsideron sigurinë ushqimore të rëndësishme dhe 41% e konsiderojnë atë si të mirëqenë se sigurohet nga organizma të tillë si EFSA dhe disa agjenci kombëtare, të cilat janë krijuar në vitin 2002. Falë tyre, 2/3 e qytetarëve e pranojnë se bashkëpunimi në nivel evropian është efektiv në sigurimin e mbështetjes shkencore për sigurinë ushqimore, e cila është gjithnjë e më e nevojshme, duke pasur parasysh shpejtësinë me të cilën risitë teknologjike në rritje po hyjnë në treg, duke ndikuar në mënyrat se si prodhohet, blihet dhe konsumohet ushqimi. Dhe kjo pasqyrohet në besimin në shkencë: 7 nga 10 evropianë e njohin kontributin e kërkuesve në garantimin e sigurisë ushqimore dhe 8 në 10 u besojnë atyre për informacion mbi sigurinë e tij. Në mënyrë të ngjashme, besimi në institucionet kombëtare dhe të BE është i lartë, në rreth 2/3.

Evropianët po bëhen gjithnjë e më të vetëdijshëm për ndikimin mjedisor të ushqimit, nga një perspektivë e One Health: Shumica e tyre e dinë se gjendja e përgjithshme e mjedisit, kafshët, bimët dhe klima kanë pasoja të drejtpërdrejta në shëndetin e njeriut. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed