Menu

FAO paralajmëron sëmundje nga peshqit e papërpunuar të ujërave të ëmbla

Konsumi i peshkut të papërpunuar të ujërave të ëmbla, një dietë kryesore për miliona njerëz në shumë pjesë të Azisë Juglindore, po vihet nën vëzhgim më të afërt pas zbulimit të një rreziku ushqimor në disa vende të rajonit, duke shkaktuar një paralajmërim nga ekspertët e sigurisë ushqimore tw Organizatës Botërore të Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) e Kombeve të Bashkuara dhe të tjerë.

Një sëmundje invazive, e njohur si Streptococcus Group B (GBS) e lidhur me konsumin e peshqve të papërpunuar të ujërave të ëmbla, ka bërë që Zyra Rajonale e FAO-s për Azinë dhe Paqësorin të publikojë një profil rreziku për të rritur ndërgjegjësimin për kërcënimin.

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për rreziqet që lidhen me konsumimin e peshkut të papërpunuar të ujërave të ëmbla dhe kjo është një praktikë shumë e zakonshme në Azinë Juglindore dhe vende tw tjera tw botws. Por, sëmundjet që kjo praktikë mund të shkaktojë, mund të jenë serioze, megjithëse jo gjithmonë të dukshme, as të menjëhershme, dhe në disa raste që mund ta bëjnë të vështirë diagnostikimin dhe trajtimin në kohë.”

Kuptimi i rrezikut, duke mësuar më shumë rreth tij

Problemet e shkaktuara nga ngrënia e peshkut të papërpunuar u zbuluan për herë të parë në 2015, kur të paktën 146 njerëz u sëmurën në Singapor, disa përjetuan pasoja të rënda të shkaktuara nga helmimi i rëndë i gjakut. Rasti u lidh më vonë me Streptokokun e Grupit B (GBS) dhe lloji specifik përgjegjës për shpërthimin ishte lloji i sekuencës 283 (ST283).

Rastet e sëmundjes invazive GBS ST283 janë dokumentuar në Singapor, Kinë, Hongkong SAR, Republikën Popullore Demokratike të Lao-s, Tajlandë dhe Vietnam. Sidoqoftë, siç dihet pak, dhe lista e pasigurive dhe boshllëqeve të identifikuara të të dhënave është e gjerë, një vlerësim i plotë i rrezikut nuk është ende i mundur. Pa grupe të dhëna të mjaftueshme dhe të vërtetuara, kërkohet një fushë gjeografike shumë më e gjerë e kërkimit, thonë ekspertët, për të përcaktuar nëse sëmundja është vetëm autoktone në Azinë Juglindore ose nëse shtrihet përtej.

Çfarë mund të bëjnë vendet

Do të ishte më mirë për autoritetet kompetente të sigurisë ushqimore që të kishin në dispozicion rezultate të plota të vlerësimit të rrezikut për të shqyrtuar opsionet e menaxhimit të rrezikut, por me të gjitha pasiguritë dhe mungesën e të dhënave, vetëm rekomandime praktike të kufizuara mund të ofrohen tani.

Planifikimi i një fushate të përgjithshme dhe të synuar të sigurisë ushqimore, që synon konsumatorët, popullatat lokale ose fshatarët për t’i informuar ata për rreziqet e mundshme të konsumit të peshkut të papërpunuar të ujërave të ëmbla mund të funksionojë si një masë parandaluese efektive, veçanërisht në vendet ku konsumimi i peshkut të papërpunuar të ujit të ëmbël dihet se është e zakonshme.

Burimi: http://www.fao.org/

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed