Menu

Ferrero: Ja si u kontaminuan me Salmonela Typhimurium produket “Kinder”

Historia e shpërthimit evropian të Salmonelozës, e shkaktuar nga produktet Kinder Ferrero të paketuara në fabrikën Arlon në Belgjikë, pasurohet me një element të ri shumë të rëndësishëm. Sipas një njoftimi për shtyp nga kompania që u shfaq në faqen e internetit franceze më 7 prill 2022, i njëjti lloj Salmonela Typhimurium përgjegjës për infeksionet tek fëmijët ishte identifikuar tashmë brenda fabrikes  më 15 dhjetor 2021 gjatë kontrolleve të brendshme.

Kontaminimi  u zbulua në një filtër të vendosur në daljen e dy rezervuarëve të dhallës. Njoftimi për shtyp i Ferrero-s specifikon se në atë kohë produktet potencialisht të kontaminuara u bllokuan përpara shpërndarjes dhe se në ditët në vijim filtri u zëvendësua dhe kontrollet e brendshme si për produktet e linjës ashtu edhe për ato të paketuara u rritën. “Pas kësaj faze të parë – shkruan në një njoftim për shtyp të EFSA-s – u bënë kampione dhe pasi nuk u gjet asnjë gjurmë e Salmonelës, rifilloi prodhimi dhe produktet u shpërndanë sërish në Evropë dhe në mbarë botën”.

Në fund të marsit 2022, me të dhënat e sekuencave të disponueshme, shkencëtarët lidhën rastet e perhapjes se  Salmonelës te njerëzit  me produktet e shpërndara nga fabrika në Belgjikë, duke përdorur teknika të avancuara të tipizimit molekular.

Llojet e Kinder te kontaminuara

Alarmi u ngrit nga Mbretëria e Bashkuar, e cila identifikoi episodin e parë më 7 janar 2022. Siç është deklaruar  nga revista franceze “60 Millions de Consommateurs”, më 17 shkurt autoritetet shëndetësore britanike kontaktuan kolegët e tyre francezë për të raportuar praninë e një shpërthimi të Salmonelës në vend.

Në këtë pikë francezët zbuluan raste të salmonelës që ishin gjenetikisht identike me ato britanike dhe filluan të hetojnë shkakun. Pas intervistave të kryera me 15 pacientë (ose prindërit e tyre, duke pasur parasysh moshën mesatare të individëve të prekur) u zbulua se të gjithë fëmijët kishin konsumuar një ditë para fillimit të simptomave të prodhuara nga Kinder Ferrero nga uzina Arlon, në Belgjikë (pike industriale vend që prodhon çdo vit 7% të vëllimit të përgjithshëm të produkteve Kinder Ferrero).

Një lidhje e ngjashme u bë gjatë hetimeve epidemiologjike të autoriteteve britanike. Raportimet nga autoritetet kombëtare filluan më 2 prill 2022 dhe kompania kreu një tërheqje vullnetare të produkteve dhe grupeve specifike në vende të ndryshme.

Në këtë moment, Ferrero terhoqi menjëherë vullnetarisht të gjitha produktet e prodhuara në fabrikën belge dhe të shpërndara në vende të ndryshme. Mes këtij grupi ëmbëlsirash ishin edhe vezët Kinder Surprise. Tërheqja më pas u shtri për të gjitha vezët Kinder Surprise, Kinder Mini, Kinder Surprise Maxi 100 g dhe Kinder Schoko-Bons të prodhuara nga tetori 2021 deri në janar 2022 në kete fabrikë.

Më 8 prill 2022, pas kontrolleve zyrtare, Autoriteti Federal i Sigurisë së Zinxhirit Ushqimor të Belgjikës vendosi të pezullojë autorizimin e prodhimit në uzinën e Arloon sepse Ferrero nuk ishte në gjendje të jepte informacion të plotë. Vetë Ferrero më pas pranoi se “ka pasur probleme të brendshme, të cilat kanë shkaktuar vonesa në marrjen dhe shkëmbimin e informacionit”.

Të dhënat më të fundit të publikuara nga Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (Ecdc) e rrisin numrin e rasteve të salmonelës nën hetim në 142, nga të cilat 114 të konfirmuara dhe 28 të mundshme, kryesisht te fëmijët nën moshën 10 vjeç, me një shkallë jashtëzakonisht të lartë të shtrimet në spital dhe simptoma të rënda klinike.

Probleme të ngjashme janë gjetur në nëntë vende – Belgjikë, Francë, Gjermani, Irlandë, Luksemburg, Norvegji, Holandë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Suedi.

Burimi: www.ilfattoalimentare.it

Qendra ALERT –  Dedikuar Konsumatorit

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed