Menu

Fshirja e datës së skadencës dhe ligji për etiketat, Skënderi: Punë shqiptarësh, etiketa me gdhëndje kushton

Vendimi nr. 434, i datës 11.7.2018 “Për etiketimin dhe informimin e konsumatorit” synonte vendosjen e një rregulli dhe sensibilizimi të veçantë për operatorët e biznesit për t’i kushtuar rendësi etiketimit të saktë të produkteve. Por ky ligj edhe sot nuk gjen zbatueshmëri të plotë pasi shpesh konsumatori haset me produkte të cilat e kanë të fshirë datën e skadencës, mund t’ju fshihet lehtë ose që nuk kanë informacionin e duhur për përmbajtjen e produktit. Megjithatë, ky ligj vonoi të hynte në fuqi, pikërisht më 19.7.2020, një javë më vonë se parashikimi i lejuar për një periudhë kohore 2 vjeçare.

Këto vonesa drejtori i sapozgjedhur i AKU-së, Bledar Skënderi, i justifikoi me faktin se operatorët e biznesit nuk kanë qenë gati me dorëzimin e dokumentacioneve. Sipas kodit penal falsifikimi i etiketave të produkteve ushqimore dënohet nga 3 deri në 10 vjet burg. Skënderi tha për Euro News Albania se ky është nj ëproces I gjatë që kërkon kohë dhe se synohet sensibilizimi i bizneseve por pa folur gjatë për rrezikun që i kanoset konsumatorit.

“Procesi i etiketimit është proces me vetëdeklarim. Ne si AKU bëjmë miratimin e etiketës. Produkti analizohet dhe fleta e analizës kontrollohet nga ne. Përse u zgjat ky proces? Për çdo product duhet nga një etiketë, t’i çertifikojnë në AKU, dhe kjo kërkoi kohë më të gjerë. Ligji la afat 2 vite. Përgjithësisht, shqiptarët e kanë zakon që të bëjnë detyrat e shtëpisë në moment të fundit. Përshkak të pandemisë jo të gjithë subjektet arritën të kryenin këtë proces. AKU po ushtron kontrolle me masa këshëllimore ndaj bizneseve. Ne nuk kemi produkte pa etiketë në treg. Mund të ketë me etiketa të vjetra por pa etiketë jo. Datat skadence që fshihen? Çdo amballazh është marketing. Detyrimi për t’i bërë datat e skadencës me gëdhëndje rëndon ekonomikisht bizneset sepse janë seri të tërë etiketash. Një biznes që del i rregullt në 3 kontrolle apo më shumë, nuk kemi përse t’i shkojmë në të njejtin hark kohor që i kemi shkuar. Pra t’i japim besim dhe liri biznesit të operojnë. Ai biznes që del i parregullt apo me disa mangësi, duhet të shtojmë kontrollet dhe këshillimin”- tha drejtori i AKU.

Qendra Alert / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed