Menu

Kërpudhat dhe siguria e ushqimore, si të shmangni helmimin

Së bashku me vjeshtën, po vjen edhe koha për mbledhjen e kërpudhave. Sidoqoftë, improvizimi si mykologë ekspertë mund të jetë shumë i rrezikshëm. Në disa raste vdekjeprurëse. Për këtë arsye, Qendra e Kontrollit të Helmeve (Cav) e Spitalit Metropolitan Niguarda në Milano ka hartuar një udhëzues të dobishëm për parandalimin e helmimit me kërpudha.

Pra, çfarë duhet bërë për të parandaluar që një rizoto e mirë me kërpudha të zgjedhura me dorë të kthehet në një makth? Para së gjithash, ne duhet të kujtojmë rregullat e përgjithshme të sjelljes për grumbullimin, i cili rregullohet nga ligji 352/1993: për shembull, është e ndaluar përdorimi i mjeteve që mund të dëmtojnë sistemin prodhues të kërpudhave, të cilat duhet të mblidhen të tëra, duke e shkëputur nga toka (pa thika) dhe të transportohen në kontenierë që lejojnë përhapjen e sporeve, siç janë shportat e xunkthit. Mostrat që janë shumë të reja ose në gjendje të keqe nuk duhet të mblidhen, as ato që konsiderohen helmuese nuk duhet të shkatërrohen.

Për sigurinë e të gjithëve, kërpudhat e korrura duhet të shqyrtohen gjithmonë nga një mykolog, për të dalluar ushqimet nga ato toksike. Nuk ka metoda shtëpiake për të zbuluar nëse një kërpudhë është toksike apo jo, dhe madje edhe ato të ngrënshmet mund të shkaktojnë probleme nëse përkeqësohen, infektohen, gatuhen në mënyrë joadekuate ose keni intoleranca.

Për të shmangur helmimin, pra, është një zakon i mirë që gjithmonë të konsumoni kërpudha në sasi të moderuara, t’i shmangni ato gjatë shtatzënisë dhe të mos ua servoni fëmijëve. Eshtë mirë të hani vetëm kërpudha që janë në gjendje perfekte dhe të gatuara mirë dhe të shmangni vjeljen e tyre përgjatë rrugëve dhe pranë vendeve industriale dhe fushave të kultivuara. Për t’i ruajtur siç duhet, është e nevojshme të lani kërpudhat para se t’i ngrini dhe t’i zieni në ujë dhe uthull para se t’i vendosni në vaj, për të parandaluar zhvillimin e toksinës botulinike.

Sidoqoftë, ka akoma shumë që nuk i drejtohen një mykologu dhe injorojnë këto rregulla, dhe pasojat mund të shihen: midis 1998 dhe 2019 Cav del Niguarda mori mbi 17,000 kërkesa për këshilla për helmim të shkaktuara nga konsumimi i kërpudhave, të cilat shkaktuan 20 transplantime të mëlçisë dhe 44 vdekje. Simptomat e helmimit mund të shfaqen disa orë pas konsumimit të kërpudhave ose gjatë një periudhe më të gjatë kohore. Në rastin e parë ato shfaqen brenda 30 minutave-6 orëve, më pak të rrezikshme, por gjithsesi të pakëndshme dhe mund të shkaktojnë një gamë të gjerë reagimesh në varësi të kërpudhave dhe toksinave të përfshira. Ato variojnë nga simptomat gastrointestinale të shkaktuara nga lloje të tilla si Entoloma sinuatum, Russula emetica dhe Boletus satanas, të cilat janë më të shpeshtat dhe të cilat përgjithësisht zhduken brenda 24-48 orëve deri tek sindromet nefrotoksike të shkaktuara nga Amanita proxima, e cila ndonjëherë ngatërrohet me llojet e ngrënshme Amanita ovoidea.

Intoksikimet që shfaqen në kohë më të gjata (midis 6 dhe 20 orë pas konsumimit), të quajtura sindroma me vonesë të gjatë, janë më të rrezikshmet, ndonjëherë edhe fatale. Nga këto më e zakonshme është sindroma phalloid, e shkaktuar nga gëlltitja e Amanita phalloides dhe llojeve të tjera që përmbajnë amatoksina, të cilat shkaktojnë simptoma të ngatërruara lehtësisht me ato të një helmimi të thjeshtë gastrointestinal, por që me kalimin e kohës sulmojnë mëlçinë deri në nevojën për transplant ose, në disa raste, vdekje.

Pra, çfarë të bëni nëse dyshoni se keni helmim me kërpudha? Për një gjë, kurrë mos u përpiqni të shëroni veten. Në rast se kërpudhat janë kontrolluar paraprakisht nga një mykolog, këshilla e ekspertëve është që të shkoni te mjeku trajtues. Së pari, kurrë mos u përpiqni të shëroni veten. Në rast se kërpudhat janë kontrolluar paraprakisht nga një mykolog, këshilla e ekspertëve është të shkoni te mjeku trajtues. Përndryshe, është thelbësore që menjëherë të shkoni në urgjencë, duke sjellë të gjitha mbetjet e kërpudhave të konsumuara, të papërpunuara dhe të gatuara, për të lehtësuar njohjen e llojeve të tyre. Nuk ka antidot ndaj toksinave helmuese të kërpudhave, kështu që ndërhyrja në kohë është e një rëndësie themelore./IlFattoAlimentare/

Qendra Alert – Alert.al 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed