Menu

Këshillat e verës për sigurinë e ushqimit

Këshillat e verës për sigurinë e ushqimit

Rreziku i helmimit nga ushqimi rritet gjatë verës, sepse bakteret e dëmshme rriten shpejt në kushte të ngrohta dhe të lagështa. Garantimi i sigurisë së ushqimit mund të jetë sfidues në këtë periudhë të vitit, sepse temperaturat janë më të ngrohta dhe ne shpesh gatuajmë jashtë gjatë piknikeve, udhëtimeve dhe pushimeve.

Këtu janë disa këshilla për sigurinë e ushqimit në natyrë, për t’ju ndihmuar të mbani ju dhe familjen tuaj nga helmimi gjatë verës.

Ruajini në të ftohtë

  • Mos e mbani ushqimin në temperaturë dhome për më shumë se një orë në ditët e nxehta të verës.
  • Ushqimet e prishura mbajini të ftohta. Përdorni një termus ose ftohës të mbushur me pako akulli për të ruajtur ushqimin tuaj gjatë udhëtimit. Temperatura brenda ftohësit duhet të jetë në ose nën 4 ° C.
  • Mos e ekspozoni ftohësin në diell dhe shmangni hapjen e tij shumë shpesh. Hapja e ftohësit lejon ajrin e ftohtë të dalë dhe ajrin e ngrohtë të futet brenda. Nëse është e mundur përdorni ftohës të veçantë për ushqim dhe për pije, pasi ftohësi i ushqimeve nuk do të hapet aq shpesh.
  • Marinoni mishin në frigorifer ose në një pije freskuese të mbushur me akull – jo në banak. Nëse po përdorni marinadë për të gatuar mishin e gatuar ose si salcë zhytëse, sigurohuni që ai të mos ketë rënë në kontakt me mishin e papjekur.

E dinit

Gjithmonë mbani mend ta mbani ushqimin jashtë zonës së rrezikut nga temperatura prej 4 ° C deri 6 ° C. Bakteret e dëmshme mund të rriten për më pak se dy orë në këtë interval temperature.

Të ndara

  • Mbani mishin tuaj të papërpunuar, shpezët dhe prodhimet e detit veçmas nga ushqimet e tjera për të shmangur përhapjen e baktereve të dëmshme. Përdorimi i kontejnerëve ose qeseve plastike do të ndihmojë në parandalimin e rrjedhjeve.
  • Vendosni mish të papërpunuar, shpendë dhe ushqim deti në pjesën e poshtme të ftohësit për të mbajtur lëngjet të mos pikojnë në ushqime të tjera.

Të pastër

Larja e duarve dhe ndjekja e teknikave të duhura të pastrimit mund t’ju ndihmojë të shmangni ndotjen e kombinuar dhe të parandaloni helmimin nga ushqimi.

Ndiqni të njëjtat udhëzime larjeje ashtu si bëni në shtëpi:

Përdorni ujë të pastër dhe sapun për të larë mirë të gjitha enët, enët e darkës, tryezat dhe tabelat e prerjes para dhe pas përdorimit.

Sanitarizoni pajisjet e gatimit, enët dhe sipërfaqet e punës me një tretësirë ​​të butë

Shpëlajeni me ujë të freskët dhe thajeni në ajër.

Lani duart mirë me ujë të ngrohtë dhe sapun për të paktën 20 sekonda, para dhe pas trajtimit të ushqimit.

Bakteret vriten nga nxehtësia. Mishi i papërpunuar, shpezët dhe prodhimet e detit duhet të gatuhen në një temperaturë të brendshme të sigurt për të eleminuar bakteret e dëmshme si E. coli, Salmonella dhe Listeria. Përdorni një termometër dixhital të ushqimit për të kontrolluar temperaturën.

Përdorni një pjatë të pastër kur hiqni ushqimin nga zgara. Asnjëherë mos vendosni ushqim të gatshëm për të ngrënë ose të gatuar në një pjatë që është përdorur për mish të papërpunuar, shpendë ose ushqim deti – lajeni pjatën më parë.

E dinit

Ngjyra nuk është një shenjë e besueshme se mishi është i sigurt për t’u ngrënë. Mishi mund të marrë ngjyrë kafe përpara se të shkatërrohen të gjitha bakteret, prandaj nëse është e mundur përdorni një termometër dixhital të ushqimit për t’u siguruar. Mishi duhet të arrijë një temperaturë 71°C, që të shkatërrohen të gjitha bakteret.

Mbetjet

Mbetjet e ushqimin shpejt dhe hidhini në kontenjierë mbetjesh dhe hidhini ato në vende të caktuara. Në ditët e nxehta të verës, mos e mbani ushqimin embetur në temperaturë dhome për më shumë se një orë.

Burimi: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/seasonal-food-safety/summer-food-safety-tips.html

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed