Menu

Kinder, tërheqja nga Salmonella, ndoshta një nga më të mëdhatë në historinë e tregtisë evropiane të çokollatës

Tërheqja e produkteve “Kinder” nga Ferrero lidhur me një shpërthim të Salmonelës është ndoshta një nga tërheqjet më të mëdha të çokollatës në historinë e tregtisë evropiane, si për shkak se ndodhi para Pashkëve, ashtu edhe për shkak të shpërndarjes së gjerë të produktit në 77 vende.

Kështu fillon një artikull nga Joe Whitworth i publikuar më 19 prill 2022 në Food Safety News. Sipas raporteve nga agjenci të ndryshme të sigurisë ushqimore në Evropë, një shpërthim monofazwë i “Salmonella Typhimurium” është zhvilluar në të paktën 10 vende, duke prekur kryesisht fëmijët e vegjël dhe rastet mund të lidhen me çokollatën Kinder të prodhuar nga Ferrero në Belgjikë.

Franca, Gjermania, Irlanda, Luksemburgu, Holanda, Norvegjia, Spanja, Suedia, Mbretëria e Bashkuar dhe vetë Belgjika kanë raportuar raste, ndërsa mund të ketë persona të përfshirë edhe në Austri dhe Zvicër. Terheqje nga tregu i ketij produkti është bërë dhe në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, megjithëse nuk ka pasur raportime për të prekur. Në Itali janë duke u bërë analiza laboratorike për disa mostra.

Sipas Joe Whitworth, shtrirja e problemit është ‘definitivisht e nënvlerësuar’ për shkak të sistemeve të mbikëqyrjes së Salmonelës dhe ndjeshmërisë së ndryshme të teknikave mikrobiologjike të përdorura. Pacienti i parë u raportua në Mbreterine e Bashkuar  më 7 janar 2022 dhe iu referua një kampionimi më 21 dhjetor 2021.

Në shkurt, një grup prej tetë rastesh monofazike Salmonella Typhimurium u identifikua në Mbreterinë e Bashkuar. Grupi përbëhej pothuajse ekskluzivisht nga njerëz nën moshën 10 vjeç. Ndërsa periudha midis zbulimit fillestar të epidemisë dhe veprimit ndërkombëtar pasues zgjati më shumë se dy muaj, pasi u vendosën lidhjet përfundimtare epidemiologjike me produktin në fjalë, veprimet e kontrollit u ndoqën me shpejtësi.

Më 25 mars, Gjermania, Suedia, Franca, Holanda, Luksemburgu, Norvegjia, Irlanda, Belgjika dhe Spanja raportuan raste të konfirmuara ose të mundshme. Vendimi i autoriteteve belge për të ndaluar prodhimin në fabrikë erdhi gjithashtu në fillim të prillit.

Autoritetet braziliane kanë ndaluar shitjen dhe importin e produkteve Kinder të prodhuara nga Ferrero në Belgjikë. Kjo përkundër faktit se vendi nuk është në listën e atyre që kanë marrë produktet e mundshme të kontaminuara.

Sondazhet treguan se, 150 subjektet/personat e prekur nga Salmonella ishin të moshës nga 8 muaj deri në 56 vjeç, por 134 ishin më pak se 10 vjeç dhe 99 ishin femra.

Gjithsej 49 nga 116 rastet u shtruan në spital, që është një shkallë më e lartë se zakonisht për shpërthimet e salmonelës. Në përgjithësi, 88 nga 101 pacientët e anketuar në 10 vende thanë se kishin konsumuar produkte të ndryshme çokollate Ferrero.

Gjetjet e Ferrero-s që pranojnë ekzistencën e kontaminimit përgjatë linjës së përpunimit në fabrikën Arlon në Belgjikë (e cila prodhon rreth 7% të të gjitha produkteve Kinder në mbarë botën) erdhën nga tamponët e bëra në rezervuarët e magazinimit të dhallës i kryer në mes të dhjetorit 2021 dhe janar 2022.

Të paktën 10 mostra të produkteve të dyshimta nga shtëpitë e pacientëve u testuan në katër vende, me rezultate negative. Hetimet e mëparshme kanë gjetur vetëm sasi të vogla të baktereve Salmonele në mostrat e produkteve të çokollatës.

Hipoteza është se kontaminimi mund të jetë i vështirë për t’u zbuluar, siç shpjegon një studim nga Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rrezikut (BfR) mbi Salmonelën në çokollatë. Hetimet janë duke u zhvilluar këto ditë për të kuptuar nëse shkaku ka qenë përdorimi i një përbërësi të kontaminuar apo një burim tjetër kontaminimi.

Njoftimi në kohë i zbulimit të shpërthimit dhe gjetjeve paraprake të sondazhit në Mbreterinë e Bashkuar, i ndjekur nga bashkëpunimi i shpejtë midis vendeve të ndryshme në shkëmbimin e informacionit, i koordinuar dhe i mbështetur nga ECDC, ka qenë thelbësor për avancimin e shpejtë të hetimit të kësaj epidemie. Informacioni përshkrues epidemiologjik ka dhënë prova të qarta që përfshin mjetin e infeksionit në këtë shpërthim, për të lejuar autoritetet e shëndetit publik dhe të sigurisë ushqimore të kryejnë kontrolle të shpejta dhe të nevojshme.

Informacioni pasues mbi zbulimin e llojit epidemik në fabrikën e përpunimit të përfshirë siguroi konfirmim të mëtejshëm mikrobiologjik të lidhjes midis produkteve të kompanisë dhe epidemisë në nivel evropian. Kjo vërtetoi dobinë e saj dhe nënvizoi nevojën për shkëmbim të shpejtë të informacionit mbi sekuencën mikrobiologjike.

Masat kontrolluese të marra në të gjitha vendet e prekura janë ndoshta një nga tërheqjet më të mëdha të produkteve të çokollatës në historinë e tregtisë evropiane. Shënimi i fundit ka të bëjë me datën e njoftimit të Belgjikës në BE RASFF, e cila u bë vetëm më 25 mars 2022, më shumë se dy muaj pas identifikimit të rastit të parë në Mbretërinë e Bashkuar.

Burimi: ilfattoalimentare.it

Qendra ALERT – Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed