Skadimi i një produkti ushqimor më 30 shkurt është padyshim një tregues se sa funksionon etiketimi në vendin tonë. Siguria ushqimore nis pikërisht në mbarvajtjen e një etikete të saktw dhe me informacion të bollshëm. Shpesh herë kemi parë se ky standard nuk zbatohet nga prodhuesit dhe tregtuesit, të cilët i servirin konsumatorit ushqime me rrezikshmëri të lartë. Më së shumti ushqimet që abuzohet më tepër janë produktet e fëmijëve, biskotat e ndryshme, apo dhe prodhimet me origjinë shtazore si dhe prodhimet e brumit.
Së fundmi në rrjete sociale qarkullojnë foto ku qytetarët kanë blerë djath bebe të mykur dhe jashtë çdo kushti higjenosanitar për tu konsumuar. Ky produkt mbart baktere të shumta dhe ngrënia e tij rrezikon seriozisht shëndetin e konsumatorit. Për këto raste duket se AKU nuk shqetësohet aspak, përderisa zbatimi i rregulltë i etiketave mbetet një mision i vështirë për këtë autoritet.
Një tjetër mashtrim është edhe data e etiketës. Një tjetër qytetar ka blerë një produkt brumi me datë skadence 30 shkurtin e viti të ardhshëm. Dukshëm prodhuesi nuk është kujdesur për afatin e konsumimit por thjesht e ka vendosur atë si një numër të zakontë. Produkti i brumit mund të jetë edhe i skaduar dhe rihidhet sërish në treg, jashtë çdo lloj standardi për sigurinë ushqimore.
Foto të marra nga: JOQ Albania
Qendra Alert / Alert.al
LINI NJË KOMENT