Menu

Konsumimi i alkoolit, shifrat më të këqija nga të rinjtë

Një raport është publikuar për konsumin e alkoolit nga të dhëna të koordinuara mes Passi (Progresi i Autoriteteve Shëndetësore për Shëndetin në Itali) dhe Passi d’Argento (PdA), ISS (Instituti i Lartë i Shëndetit), kryer nga ASL dhe i dedikohet respektivisht popullatës së rritur dhe të moshuar. Në periudhën (2017-2020) pothuajse 1 në 6 persona kanë konsumuar alkool që mund të përkufizohet si ‘ rrezik i madh’ për shëndetin, për sa i përket sasisë dhe metodës së marrjes. Këta janë më shpesh të rinjtë (mes moshës 18-24 vjeç rreth 33%), burra dhe njerëz pa vështirësi ekonomike. Nga ana tjetër, më pak se gjysma e të rriturve midis moshës 18 dhe 69 vjeç deklarojnë se nuk konsumojnë pije alkoolike.

Numri i njerëzve që konsumojnë alkool është veçanërisht shqetësues pavarësisht se kanë një kundërindikacion absolut, siç janë pacientët me sëmundje të mëlçisë, mes të cilëve pothuajse 1 në 2 pretendon të ketë konsumuar alkool në 30 ditët para intervistës. Një fenomen që gjendet gjithashtu tek gratë shtatzëna (një në gjashtë) dhe gjatë ushqyerjes me gji (një në katër). Konsumimi i alkoolit “me rrezik më të lartë” mbetet e banorëve në Italinë Veriore (në rritje) në veçanti në provincën e Bolzanos, e ndjekur nga ajo e Trentos dhe midis rajoneve, Valle d’Aosta dhe Friuli Venezia Giulia. Sa i përket jugut, Molise është rajoni me përqindjen e konsumatorëve të alkoolit në ‘rrezik më të madh’ më të lartë se mesatarja kombëtare, ndërsa në rajonet e tjera jugore po fillon të shihet një prirje rënëse.

 

Edhe konsumi i tepërt (i tepërt: i barabartë me rreth 5 pije të konsumuara në 2/3 orë) është një prerogativë e Italisë Veriore (ku ka pasur një rritje të konsiderueshme që nga viti 2010) dhe në veçanti të Veri-Lindjes. Ndërsa në këtë front Molise spikat midis rajoneve jugore dhe ka një nga aksionet më të larta në vend. Krahasuar me këtë lloj konsumi, në dekadën 2008-2018, u vu re një rritje e ngadaltë por progresive. Nga viti 2018, megjithatë, është vërejtur një përmbysje e trendit, e cila është theksuar gjatë pandemisë. Prandaj, mbi të gjitha nga viti 2020, pjesa e pirjes së tepërt zvogëlohet, si dhe pjesa e konsumit kryesisht midis vakteve. Këto janë ndryshime modeste në terma absolutë, por statistikisht të rëndësishëm, të mbështetur në vitin 2020.

Përsa i përket veçanërisht popullsisë mbi 65-vjeçare (sondazhi Silver Passs), personat që nuk pinë alkool përfaqësojnë pothuajse 61%. Konsumimi ‘në rrezik’ është shumë më i shpeshtë tek meshkujt (32% kundrejt 8% midis grave), zvogëlohet me moshën (nga 22% në moshat 65-74 vjeç në 10% në moshat mbi 85 vjeç). Numri i personave mbi 65 vjeç që marrin alkool është shqetësues pavarësisht se kanë një kundërindikacion absolut, siç janë 28% e njerëzve me sëmundje të mëlçisë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed