Menu

Kujdes nga pjepri i importuar!

Në periudhën kohore midis 15 marsit deri më 6 korrik 2021, rreth 348 raste me salmonelë të llojit Braenderup ST22 janë raportuar në 12 vende të BE-së, përfshirë dhe Britaninë e Madhe. Rastet ishin të shpërndara në të gjitha këto vende, ndërkohë që vetëm dy pacientë pohuan që ishin infektuar gjatë udhëtimit. Rreth 68 raste u hospitalizuan, ndërkohë që fatmirësisht nuk pati viktima.

Rastet e intervistuara dhe studimi epidemiologjik tregoi që burimi i mundshëm i infeksionit mund të ishin nga pjeprat e vegjël të importuar nga Hondurasi. Ndërkohë që në Austri, origjina e pjeprave ishte e panjohur.

Por, provat epidemiologjike, mikrobiologjike dhe hetimet e burimeve të infeksionit treguan që shkaktar për shpërthimin e tij ishin pjeprat e importuar jashtë vendeve anëtare të BE-së apo edhe jashtë Britanisë së Madhe. Gjithësesi doktorët infeksionistë evropianë besojnë që burimi i infeksionit janë pjeprat e prodhuar në Honduras, të paktën në rastet e konfirmuara nga vetë pacientët. Por një hetim i mëtejshëm po bëhet për të identifikuar pikën e kontaminimit përgjatë linjës së prodhimit të tyre.

Rastet e para në vendet e BE-së u zbuluan në mars të këtij viti, përpara se të dilnin rastet e reja më vonë. Gjë e cila tregon që ushqimi i kontaminuar ka qarkulluar në këto vende edhe më herët. Kjo është e konfirmuar nga zbulimi i infeksionit në Austri në prill të 2021.

Masat kontrolluese janë vënë në zbatim për të gjithë pjeprat e shpërndarë në tregun evropian. Prodhuesi nga Hondurasi ka përfunduar prodhimin e tyre në prill 2021. Këto pjepra nuk janë më në treg. Dhe nuk janë parashikuar eksporte të tjera nga Hondurasi deri në fillimin e sezonit të ri në dhjetor të këtij viti. Të gjitha këto masa reduktojnë riskun e infektimeve të reja. Por vonesat në raportimet e rasteve të reja dhe mundësia për raste dytësore është e mundshme por me një frekuencë më të vogël.

Burimi: EFSA

alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed