Pas numrit të raportuar të vdekjeve (3) dhe personave të shtruar në spital (71) pas ngrënies së ushqimit të pa gatuar dhe të kontaminuar nga bakteri Listeria monocytogenes u krijua alarm në popullatë. Për të qetësuar mediat, Autoriteti Shëndetësor Lokal i Toskanës Juglindore doli në terren për të thënë se në kundërshtim me atë që përhapet nga disa site, nuk ka pacientë të prekur nga Listeria të shtruar në spital në provincat e Arezzo, Grosseto dhe Siena. Sigurisht që problemi është serioz sepse është një bakter shumë i rrezikshëm, i aftë të shkaktojë vdekje dhe që kontaminon lehtësisht ushqime të ndryshme. Veçanërisht i rrezikshëm është salmoni i tymosur në të ftohtë, si dhe mishi i papërpunuar, patatet, djathrat, qumështi i papërpunuar dhe disa lloje perimesh. Edhe Instituti i Lartë i Shëndetësisë ka përditësuar së fundmi këshillat që duhen ndjekur në kuzhinë për të kufizuar rastet e listeriozës që vërehen në rritje të vazhdueshme të rasteve (ditët e fundit ka pasur disa tërheqje produktesh që kemi raportuar). Instituti këshillon kundër konsumimit të ushqimeve më të rrezikuara për gratë shtatzëna për personat me imunitet të dobët.
” Listeria monocytogenes specifikon Antonello Paparella, profesor i Mikrobiologjisë Ushqimore në Universitetin e Teramos, në produktet me origjinë shtazore është më i pranishëm se në ushqimet me origjinë bimore. Kjo për shkak se afati i ruajtjes së perimeve të freskëta është i shkurtër dhe për rrjedhojë edhe Listerianë përgjithësi nuk arrin të shumëfishohet deri në pikën e arritjes së dozës infektive. Elementi tjetër që duhet marrë në konsideratë është se bakteri, megjithëse mund të zhvillohet në temperaturën e frigoriferit, rritet ngadalë dhe për këtë arsye ushqimet me jetëgjatësi më të vogël se 5 ditë nuk konsiderohen të rrezikuara. Nëse respektohet zinxhiri i ftohjes dhe peshqit e freskët apo sushi, të kontaminuara aksidentalisht nga Listeria monocytogenes nuk paraqesin rrezik të konsiderueshëm sepse bakteri nuk mund të arrijë dozën infektive që konsiderohet në rrezik brenda pak ditësh”. (IlFattoAlimentare)
Qendra Alert/Alert.al
LEAVE A COMMENT