Menu

Listeria shkakton vdekje dhe infektime në Itali

6 të vdekur dhe të paktën 61 persona të prekur: Ky është numri i një shpërthimi të listeriozës që në muajt e fundit ka prekur disa rajone italiane. Shkaku? Konsumi i Würstel të papërpunuar të prodhuar në një fabrikë veroneze dhe shitur nën marka të ndryshme, mes të cilave Wudy Aia. Por për të zbuluar ‘fajtorin’ rruga ishte e gjatë dhe gjithashtu përfshinte sallam me djathë, të akuzuar padrejtësisht prej javësh si shkaku i shpërthimit.

Gjithçka filloi më 2 gusht, kur Sistemi i Alarmit të Komisionit Evropian për Ushqimin (Rasff) raportoi se Italia kishte njoftuar një shpërthim të Listeria monocytogenes, e cila tashmë ka 29 raste dhe 2 vdekje, kryesisht të shpërndara midis Lombardisë dhe Emilia-Romagna. Hetimet e autoriteteve rajonale shëndetësore u përqëndruan në djathin Asiago Pressato, i cili do të ishte përdorur edhe për të përgatitur sallata. Në një kohë të shkurtër, duke kaluar të dhënat me mostrat e ruajtura në bazën kombëtare të të dhënave të Listeria monocytogenes të Institutit të Lartë të Shëndetësisë, rastet e vërtetuara nga viti 2020 rriten në 33, të shpërndara në nëntë rajone italiane. Ndërkohë, hetimet vazhdojnë në kërkim të markave të djathit të ndotur, por analiza e autoriteteve shëndetësore vazhdon të jetë negative.

Pastaj mbërrijmë më 12 shtator, kur pas gati 1 muaj pa u informuar për shkaqet e shpërthimit, ëürsteli del për herë të parë në skenë. Ministria e Shëndetësisë së Italisë njoftoi Komisionin Evropian se rastet e konfirmuara u rritën në 61. Ky është loti 1810919 me një afat minimal skadence 17/09/2022 dhe loti 1785417 me Tmc 03/09/2022. Një inspektim në fabrikën e prodhuesit Würstel, Agricola Tre Valli Soc. Coop., gjeti praninë e ndotjes mjedisore. Wudy Aia, përfshirja e të cilit ishte zbuluar tashmë nga rrjeti i supermarketeve Unes, i ndjekur nga Bennet dhe Prix. Prodhuesi ka lëshuar gjithashtu një paralajmërim për konsumatorët duke kujtuar se Würstel me skadencë nga 20/09/2022 deri më 05/12/2022 dhe shenja identifikuese IT 04 M CE mund të ndotet dhe për këtë arsye duhet të konsumohet vetëm pas gatimit të plotë. Pavarësisht nga kjo, njoftimi Rasff ende përmend ‘djathin’ si një produkt të përfshirë në alarm.

Më 23 shtator, Ministria e Shëndetësisë së Italisë gjithashtu vendosi të publikojë një deklaratë të gjatë në të cilën më në fund informon për ekzistencën e shpërthimit të listeriozës dhe se është zbuluar një korrelacion midis disa rasteve klinike dhe pranisë së llojit ST 155 në ëürstel bazuar në mishin e pulave të prodhuar nga Agricola Tre Valli, gjithashtu i konfirmuar në fabrikën e prodhimit. Ajo që mungon është një listë e markave të prekura nga ndotja. Ministria, nga ana tjetër e lë topin në duart e konsumatorëve, të cilët do të duhet të skanojnë etiketat e ëürstel në kërkim të shenjës identifikuese të fabrikës, për të zbuluar nëse paketat në frigorifer në shtëpi janë të rrezikuara. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed