Menu

Me prezencë Oksidi etileni kancerogjen, akulloret Mars, Snickers, Twix, Bounty dhe M&M ndalohen në disa vende të BE, Serbi e Qipro. Po në Shqipëri?

Një lëndë toksike është zbuluar së fundmi në një sërë produktesh të ëmbla ushqimore, më së shumti akullore dhe biskota. Alerti është  nisur fillimisht nga autoritetet e kontrollit ushqimor në Francë dhe Belgjikë, dhe më pas është përhapur dhe në vende të tjera të Unionit.

Produktet në fjalë i përkasin kryesisht kompanive të mëdha të tilla si Snickers, Smarties, M&M’s, Lion, Nestlé, dhe Pilpa. Për këtë rrezik janë njoftuar dhe të gjithë distributorët kryesorë të këtyre firmave dhe një listë e plotë e përditësuar me këto produkte të rrezikshme ushqimore mund të gjendet në linkun këtë link: Liste-produits-ETO-2021-hors-sesame

Vlen që të theksohet se këto produkte janë ndaluar edhe në vendet e tjera të rajonit, të cilat nuk janë anëtare të Bashkimit Europian, të tilla si Serbia dhe Qipro.

Ministri i Shëndetësisë i Qipros është shprehur për mediat që kishin marrë informacion që disa seri të produkteve të akulloreve Bounty, Snickers dhe Twix, të cilat gjendeshin në treg janë të kontaminuara me një lëndë kancerogjene, oksidin e etilenit, dhe janë ndaluar që të tregtohen.

Oksidi i etilenit, i cili është i ndaluar në vendet e BE, është një gaz pa ngjyrë, i cili merr flakë shumë lehtë, dhe përdoret në industrinë ushqimore si një sterilizues. Sipas ekspertëve ai ka aftësinë që të dëmtojë ADN-në si dhe të shkaktojë kancer.

Po ashtu, në mënyrë të njëkohësishme me vendet e BE-së, edhe autoritetet e ushqimit në Serbi kanë urdhëruar tërheqjen e këtyre produkteve nga tregu. Sipas tyre oksidi i etilenit E410, i cili përdoret në shumë prodhime akulloresh të tilla si Mars, M&M, Snickers dhe Twix, është i ndaluar që të përdoret në ushqimet që tregtohen brenda BE-së sepse klasifikohet si një substancë që shkakton mutacione gjenetike, është karcerogjene si dhe është toksike për riprodhimin’.

Është e rëndësishme që masa urgjente të merren edhe nga autoritetet shqiptare, sepse këto produkte janë të përhapura gjerësisht në treg sidomos gjatë muajve të verës.

Burimet:

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1768525.html?fbclid=IwAR3k8YSEzZzacUmXdzG3EZRTvgEzRrWqki24e-fvrC_LM-Mot4GdMUUS0ZU

Some Bounty, Snickers and Twix ice creams withdrawn

https://www.serbianmonitor.com/en/mm-snickers-and-twix-ice-cream-to-be-recalled-from-serbian-shops-due-to-having-too-much-ethylene-oxide/

Qendra Alert – Alert .al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed