Gjatë muajit korrik, Agjencia Kombëtare Franceze e Shëndetit Publik ka kryer një studim epidemiologjik mbi prezencën e metaleve tek të rriturit dhe tek fëmijët. Sipas këtij studimi, këto grupe të popullsisë janë të ekspozuara ndaj 27 metaleve të rënda, ndërmjet të cilave arsenikut, kromit, bakrit dhe mërkurit.
Dokumenti vlerëson potencialin kancerogjen dhe neurotoksik të këtyre metaleve, si dhe lidhjen e tyre tashmë të provuar me sëmundjet e kockave, veshkave dhe sëmundjeve kardiovaskulare.
Studimi është kryer tek mbi 1100 fëmijë dhe 2500 të rritur dhe duke studiuar përbërësin në gjakun, urinën dhe flokët e tyre. Gjithashtu janë vëzhguar dhe mënyra e tyre e jetesës dhe e të ngrënit.
Përveçse studimi tregon që rreth 97 deri në 100% e fëmijëve dhe e të rriturve janë të ekspozuar nga këto metale, studimi arrin dhe në përfundimin shqetësues që nivelet e arsenikut dhe të mërkurit janë rritur duke e krahasuar me studimin e fundit të bërë në vitet 2006 -2007.
Rritja e niveleve të ekspozimit është e lidhur me shkaqe të ndryshme. Për shembull, konsumimi i peshkut është i lidhur me një rritje të ekspozimit ndaj arsenikut, kromit dhe mërkurit, ndërsa konsumimi i drithrave dhe perimeve nga fermat organike është i lidhur me një rritje të metalit të bakrit. Konsumi i duhanit apo I pajisjeve të ndryshme mjekësore të tilla si impiantet apo fillat dentarë janë të lidhura gjithashtu me një ekspozim më të madh ndaj bakrit apo mërkurit.
Nivele të tjera të ekspozimit ndaj metaleve të rrezikshme kanë të bëjnë me praktikat që përdorin fermerët si dhe me përdorimin e pesticideve. Megjithëse grupe të ndryshme interesi, po bëjnë thirrje për një ndalim të përdorimit të bakrit në bujqësi, veçanërisht për shkak të ndikimit të tij në mjedis. Kështu, Komisioni Evropian, ka ulur dozën e përdorimit të tij nga 6 kg në 4 kg për hektar.
Studimi konkludon që ka një nevojë urgjente për të bërë studime bio-monitoruese dhe për të adaptuar masat që kanë si qëllim identifikimin dhe veprimin ndaj burimeve të ekspozimit në mënyrë që të reduktohen rreziqet ndaj këtyre metaleve.
Gjithashtu, studimi rekomandon për publikun edhe mënyra sesi të ulin ekspozimin e tyre ndaj këtyre metaleve. Kështu, për shembull, ai sugjeron që konsumimi i peshkut dhe i frutave të detit duhet kufizuar në 2 herë në javë, dhe bën thirrje për të pasur një dietë të ekuilibruar ushqimore.
Burimi: Safe Food Advocacy Europe
LEAVE A COMMENT