Menu

Presidenca suedeze e BE-së: cilat janë prioritetet për konsumatorët?

Më 1 janar 2023, Suedia mori presidencën e rradhës të Këshillit të BE-së, duke pasuar Republikën Çeke. Me organizatën anëtare suedeze Sveriges Konsumenter, Organizata Europiane e Konsumatorëve inkurajon presidencën suedeze të përpiqet të japë përfitime të qarta për konsumatorët evropianë, të cilët po goditen rëndë nga kriza e kostos së jetesës.

Nga shërbimet financiare dhe të drejtat dixhitale te jetesa e qëndrueshme dhe të drejtat e konsumatorëve, do të ketë shumë për të punuar gjatë gjashtë muajve të ardhshëm. BEUC nxjerr në pah nga memorandumi i tij të ri, iniciativat kryesore të mëposhtme që prekin konsumatorët dhe për të cilat mandati i presidencës suedeze do të jetë vendimtar:

Nisma ‘Fuqizimi i konsumatorëve për tranzicionin e gjelbër’: Propozimi është një hap në drejtimin e duhur, por ende kërkon disa përmirësime. Shpresojmë që Presidenca suedeze të arrijë një marrëveshje për këtë propozim.

Rregullorja e Ekodizajnit për Produkte të Qëndrueshme: Propozimi për të rishikuar dhe zgjeruar fushëveprimin e Direktivës ekzistuese të Ekodizajnit duhet t’i bëjë produktet e qëndrueshme duke vendosur kërkesa më të forta në fazën e projektimit.

Direktivat për efikasitetin e energjisë, energjinë e rinovueshme, energjinë elektrike, gazin, performancën e ndërtesave: Rishikimi i disa pjesëve kyçe të legjislacionit nën paketën legjislative “Fit for 55” duhet të rrisë fuqimisht aftësinë e konsumatorëve për të kaluar në sisteme më të qëndrueshme të ngrohjes dhe ftohjes.

Iniciativat e transportit (Rregullorja Alternative e Infrastrukturës së Karburantit (AFIR), Mbrojtje më e mirë për pasagjerët dhe të drejtat e tyre, Shërbimet e Lëvizshmërisë Dixhitale Multimodale): Propozimi AFIR duhet të sigurojë që rimbushja e një makine elektrike do të jetë sa më e lehtë për konsumatorët. Paralelisht, Komisioni pritet të propozojë një paketë, e cila duhet ta bëjë udhëtimin multimodal më të sigurt dhe më të përshtatshëm për konsumatorët.

Paketa e Zbatimit të Konsumatorit: Kuadri i BE-së për Zgjidhjen Alternative të Mosmarrëveshjeve (ADR) për konsumatorët duhet të përmirësohet, pasi ka prova që ADR nuk ka arritur plotësisht në Evropë dhe rregullat duhet të marrin parasysh zhvillimet e fundit teknologjike. Paralelisht, duhet të forcohet rrjeti i Bashkëpunimit për Mbrojtjen e Konsumatorit dhe koordinimi i autoriteteve kombëtare të zbatimit.

Direktivat e përgjegjësisë ndaj produktit dhe përgjegjësisë së AI: nevojitet urgjentisht një modernizim dhe harmonizim i mëtejshëm i rregullave të përgjegjësisë civile të BE-së për t’u përshtatur më mirë për epokën dixhitale.

Akti i Inteligjencës Artificiale: Rregullorja e propozuar duhet të përmirësohet për të mbrojtur konsumatorët nga dëmtimi ekonomik dhe diskriminimi i shkaktuar nga përdorimet komerciale të AI.

Akti i Rezistencës Kibernetike: Ky propozim i ri i rëndësishëm për legjislacion duhet të sigurojë që produktet e lidhura dhe shërbimet shoqëruese të jenë të sigurta kibernetike nga dizajni dhe si parazgjedhje.

Hapësira Evropiane e të Dhënave Shëndetësore: Propozimi për një Rregullore duhet të sigurojë që të dhënat shëndetësore të mbrohen fuqishëm duke mundësuar përdorimin e tyre për shërbimet e kujdesit shëndetësor dhe kërkimin shëndetësor në interes të publikut.

Strategjia e Investimeve me Pakicë dhe reforma legjislative: BE-ja duhet të ndalojë pagesën e stimujve financiarë për këshilltarët financiarë për të shmangur konfliktet e interesit dhe kështu të sigurojë që konsumatorët të marrin këshilla të përshtatshme dhe të paanshme.

Direktiva e Marketingut në Distancë të Shërbimeve Financiare (DMFSD): Është thelbësisht e rëndësishme të merren parasysh praktikat e reja të përdorura për të synuar konsumatorët me produkte financiare të tilla si kredia, Blej-Tani-Paguaj-Më vonë.

Marrë nga BEUC.EU

Qendra ALERT

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed