Menu

Pse qeset plastike janë të rrezikshme për të ruajtur ushqimin?

Ruajtja e duhur e ushqimit është e rëndësishme për ta mbajtur atë të sigurt për t’u ngrënë. Ngrënia e ushqimit, i cili nuk është ruajtur në mënyrën e duhur, potencialisht përmban rrezikun e sëmundjes së individit, veçanërisht nëse ena e magazinimit është një plastikë që përmban kimikate të rrezikshme. Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë rekomandon ruajtjen e ushqimit në qese plastike – të dizajnuara vetëm për këtë qëllim – si jetike për mbajtjen e ushqimit të sigurt. Sidoqoftë, ruajtja e ushqimit në çdo lloj të plastikës, qese për ruajtjen e ushqimit ose qese të tjera plastike, mund të paraqesë rreziqe të caktuara për njerëzit.

Kimikatet

E gjithë plastika është bërë nga kimikate që kanë mundësi të dëmtojnë shëndetin e një personi. Kimikatet që përbëjnë plastikën janë BPA dhe DEHA. Sipas Institutit Amerikan për Politikën e Bujqësisë dhe Tregtisë, qeset ushqimore janë të përbëra nga polietileni me densitet të lartë ose polietileni me densitet të ulët dhe zakonisht kodohen për riciklim si 2 ose 4. Kur ushqimi ruhet në qese plastike, këto kimikate mund të depërtojnë në ushqim dhe më pas të gëlltiten nga individët. Kjo gjithashtu përfshin mbështjellësin plastik, i cili përbëhet nga përbërës të ngjashëm. Me kalimin e kohës këto kimikate janë lidhur me ndryshimet e indeve, dëmtimet gjenetike, gabimet kromozomale, abortin, defektet e lindjes, fillimin e hershëm të pubertetit dhe ndryshimet hormonale. Tek fëmijët, depërtimi kimik i qeseve mund të shkaktojë dëm në zhvillimin e sistemit imunitar të tyre dhe mund të rezultojë në prishje të hormoneve dhe probleme të sjelljes.

Dëmtuesit

Sipas studimeve të ndryshme, ushqimi i konservuar duhet të ruhet në enë hermetike për të parandaluar që dëmtuesit të hyjnë në to, përfshirë insektet dhe brejtësit. Qeset plastike ushqimore nuk janë hermetike dhe nuk duhen përdorur. Qeset e ruajtjes së ushqimit mund të thyhen ose të hapen nga dëmtuesit. Përdorimi i kavanozëve të qelqit është metoda e rekomanduar për ruajtjen e ushqimit të konservuar pasi mund të ketë transmetim kimik kur ushqimi ruhet në enë plastike.

Bakteret

Kur ushqimi nuk ruhet siç duhet, ai mund të krijojë baktere të dëmshme që mund ti sëmurin njerëzit. Këshillohet që ushqimi të ruhet në enë hermetike në frigorifer për të parandaluar kontaminimin bakterial. Një ushqim që nuk është mbështjellë siç duhet mund të infektohet me baktere nga ushqime të tjera në frigorifer që tashmë janë prishur, dhe mund ta përhapen gjithashtu. Për më tepër, mishrat që nuk janë të mbështjellë në mënyrë hermetike mund të pikojnë në ushqime të tjera, duke i kontaminuar ato me patogjenë ushqimorë, si E.coli ose salmonella. Qeset plastike ushqimore dhe qeset e ruajtjes së ushqimit mund të grisen ose të prishen kur zhvendosni ushqimin në frigorifer, gjë që krijon kushte që mund të rriten dhe përhapin bakteret.

alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed