Menu

Raporti i Komisionit Evropian: Gati gjysma e mjaltit të importuar në Evropë është fals dhe mashtrim, vjen nga vendet joanëtare

Kur bletët zhduken, mjalti nuk është më mjaltë. Është një mashtrim masiv që sapo është zbuluar nga Komisioni Evropian. “Një pjesë e konsiderueshme e mjaltit të importuar në Evropë dyshohet se është mashtruese, por ky mjaltë shpesh nuk zbulohet,” thanë shërbimet ekzekutive të BE-së në një raport të publikuar të enjten, 23 mars.

Sipas analizës së mostrave të marra, dhe monitorimit të kryer nga Brukseli, pothuajse gjysma e mjaltit nga vendet jo-evropiane pritet me shurupe sheqeri të bëra nga orizi, gruri ose panxhari i sheqerit. Çdo shtesë është e ndaluar sipas rregulloreve evropiane. Nga 320 mostrat e mjaltit të testuara nga Qendra e Përbashkët Kërkimore, laboratori zyrtar i Komisionit, 147 konsiderohen mashtruese. Kjo përbën 46% e mostrave të analizuara. Ky numër përfaqëson një pjesë të konsiderueshme të mjaltit të konsumuar në Evropë: me 175,000 ton mjaltë të importuar në vit (rreth 40% të konsumit), Kontinenti i Vjetër është importuesi i dytë më i madh në botë i mjaltit pas Shteteve të Bashkuara. “Mjalti i rremë” vjen kryesisht nga Kina dhe Turqia.

Informacion i falsifikuar i gjurmueshmërisë

Drejtoria e Përgjithshme për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore e Komisionit Evropian koordinoi këtë operacion të gjerë kontrolli brenda Bashkimit Evropian, në bashkëpunim me 16 vende evropiane, si dhe me Norvegjinë, Zvicrën dhe Shtetet e Bashkuara dhe Zyrën Evropiane Kundër Mashtrimit. Mostrat u morën në kufij – kryesisht në portet evropiane – midis nëntorit 2021 dhe shkurtit 2022. Hetuesit gjithashtu, theksuan përdorimin e aditivëve dhe ngjyrave për të falsifikuar burimin e vërtetë botanik të mjaltit dhe maskimin e origjinës së vërtetë gjeografike të mjaltit, nga maskimi i informacionit të gjurmueshmërisë dhe heqja e polenit.

Një raport i publikuar të enjten më 23 mars, u zbuluan mashtrime masive me shurupet e sheqerit të bëra nga orizi, gruri ose panxhari i sheqerit. Shumica e mjaltit të falsifikuar vjen nga Kina dhe Turqia.

Burimi: https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/03/23/pres-de-la-moitie-des-miels-importes-en-europe-sont-faux-alerte-la-commission-europeenne_6166703_3244.html

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed