Menu

Raporti i OKB-së: të reduktojmë emetimet e gazit metan

Gjatë katër dekadave të zhvillimit të negociatave për klimën nga liderët botërorë, diskutimet e tyre kanë qenë të përqendruara kryesisht në paralajmërimet për vetëm një gaz: dioksidin e karbonit.

Por, këtë vit, shkencëtarët po bëjnë thirrje për tu fokusuar në një gaz tjetër me efekte shumë të dëmshme në atmosferë – metani.

Shkencëtarët paralajmërojnë që vendet duhet që të bëjnë reduktime të mëdha dhe të shpejta të emetimeve të gazit të metanit, përveç atyre të dioksidit të karbonit, thuhet në raportin e Panelit Ndërkombëtar të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimin e Klimës.

Sipas studiuesve të klimës, ndërkohë që të dyja gazet, metani dhe dioksidi i karbonit e ngrohin atmosferën, ato nuk janë të ngjashme. Një molekulë gazi dioksid karboni shkakton më pak dëmë se një molekulë e gazit metan, por e para qarkullon për qindra vite në atmosferë ndërkohë që gazi metan zhduket për dy dekada.

Sipas raportit ‘shkurtimi i emetimit të gazit metan është strategjia më e mirë dhe më e shpejtë për të ngadalësuar ngrohjen globale’.

Mendohet se gazi metan përbën rreth 30% të gazrave të lëshuara në atmosferë si dhe ai prodhohet kryesisht nga shfrytëzimi i industrisë së naftës dhe gazit natyror.

Burimi: Reuters

Qendra Alert

alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed