Menu

Raportohen raste të sëmundjes së rrallë paralitike të botulizmit në Rumani; e implikuar proshuta e gatuar në shtëpi

Dy persona në Rumani janë diagnostikuar me botulizëm, sipas Agerpres, agjencisë së lajmeve të vendit.

Fundjavën e kaluar, një burrë u shtrua në spital në qytetin Arad dhe gruaja e tij më vonë u diagnostikua si e infektuar. Ata besohet se kanë ngrënë proshutë të gatuar në shtëpi.

Agjencia e lajmeve raportoi se nuk kishte antitoksinë për këtë sëmundje në dispozicion, kështu që zyrtarët shëndetësorë duhej ta merrnin atë nga Moldavia. Të dy pacientët po mbahen nën vëzhgim në spital.

Helmimi nga botulizmi është një sëmundje e rrallë e shkaktuar nga toksinat e prodhuara nga bakteret Clostridium botulinum.

Një studim i kohëve të fundit analizoi të dhënat klinike dhe epidemiologjike të pacientëve të diagnostikuar me botulizëm dhe të shtruar në një institucion në Rumani. Gjetjet u botuan në revistën shkencore Environmental Science and Pollution Research.

Në përgjithësi, 48 pacientë me botulizëm ushqimor janë shtruar në spital ndërmjet viteve 2012 dhe 2018, që është pak më shumë se një e treta e numrit të përgjithshëm të raportuar në Rumani.

Periudha dimër -pranverë është periudha kur janë regjistruan shumica e rasteve. Burimi më i zakonshëm i botulizmit ishte konsumimi i proshutës së gatuar në shtëpi.

Rreth botulizmit

Ndërsa një sërë sëmundjesh mund të rezultojnë nga ngrënia e ushqimit të papërpunuar, një nga më të rrezikshmet është helmimi nga botulizmi. Botulizmi i patrajtuar mund të paralizojë muskujt e nevojshëm për frymëmarrje, duke rezultuar në vdekje të papritur.

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), kushdo që ka zhvilluar shenja të helmimit nga botulizmi, duhet të kërkojë menjëherë kujdes mjekësor.

“Në botulizmin ushqimor, simptomat në përgjithësi fillojnë 18 deri në 36 orë pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar. Sidoqoftë, simptomat mund të fillojnë edhe më shpejt se 6 orë pas konsumimit të ushqimit të kontaminuar ose deri dhe 10 ditë më vonë.

Simptomat e botulizmit mund të përfshijnë disa ose të gjithë simptomat që vijojnë: shikim i dyfishtë, shikim i paqartë, rënie e qepallave, të folur të turbullt, vështirësi në gëlltitje, vështirësi në frymëmarrje, gjuhë të trashë, gojë të thatë dhe dobësi të muskujve. Njerëzit me helmim nga botulizmi mund të mos shfaqin të gjitha këto simptoma menjëherë.

Këto simptoma rezultojnë nga paraliza e muskujve e shkaktuar nga toksina. Nëse nuk trajtohet, sëmundja mund të përparojë dhe simptomat mund të përkeqësohen për të shkaktuar paralizë të muskujve të veçantë, përfshirë ato që përdoren në frymëmarrje dhe ato në krahë, këmbë dhe trup nga qafa në zonën e legenit.

Burimi: Food Safety News 

Qendra Alert

alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed