Rregulli: “Forcimi i zbatimit organik” është ende i varur në Shërbimin e Marketingut Bujqësor të USDA (AMS). Thuhet se është pjesë e rëndësishme e bërjes së rregullave të ushqimit organik, që kur Programi Kombëtar Organik (NOP) u krijua nga Akti i Prodhimit të Ushqimeve Organike të vitit 1990. NOP është programi rregullator federal që zhvillon dhe zbaton standarde kombëtare të qëndrueshme për të prodhuar organikisht produkte bujqësore të shitura në Shtetet e Bashkuara. Periudha e komenteve publike për rregullin e propozuar për Forcimin e Zbatimit Organik përfundoi dy vjet më parë, më 20 tetor 2020, por ende nuk është publikuar si rregull përfundimtar. Nëse publikohet, ai do të rrisë mbikëqyrjen në të gjithë zinxhirët e furnizimit në mbarë botën me një zbatim më të fuqishëm të rregulloreve organike të USDA.
Rregulli do të ndikonte në të gjithë zinxhirin e furnizimit organik, blerësit, shitësit, importuesit, pronarët e markave, shitësit me pakicë dhe të tjerë. Bizneseve të ndikuara u thuhet se duhet të përgatiten, por saktësisht se kur USDA mund të lëvizë për të miratuar rregullin është e panjohur.
Bujqësia organike është një nga sektorët me rritje më të shpejtë në sektorin e ushqimit, megjithëse ende përbën një pjesë shumë të vogël të shitjeve totale të ushqimit. Rritja çoi në nevojën për një mbikëqyrje më të madhe për të mbrojtur si prodhuesit organikë ashtu edhe konsumatorët, thonë të brendshëm të industrisë.
NOP gjithashtu akrediton organizata të palëve të treta për të vërtetuar se fermat dhe bizneset përmbushin standardet kombëtare organike. Certifikuesit dhe USDA punojnë së bashku për të zbatuar standardet, duke siguruar një fushë loje të barabartë për prodhuesit dhe duke mbrojtur besimin e konsumatorit në integritetin e vulës organike të USDA .
AMS propozon ndryshimin e rregulloreve organike të USDA për të forcuar mbikëqyrjen dhe zbatimin e prodhimit, trajtimit dhe shitjes së produkteve bujqësore organike. Ndryshimet e propozuara synojnë të mbrojnë integritetin në zinxhirin e furnizimit organik dhe të krijojnë besimin e konsumatorit dhe industrisë në etiketën organike të USDA, duke forcuar sistemet e kontrollit organik, duke përmirësuar gjurmueshmërinë nga ferma në treg dhe duke siguruar zbatim të fuqishëm të rregulloreve organike të USDA.
Temat e trajtuara në rregullin e propozuar përfshijnë:
- certifikatat e importit;
- mbajtja e shënimeve dhe gjurmueshmëria e produktit;
- kualifikimet dhe trajnimet e personelit të agjentëve certifikues;
- certifikata të standardizuara të funksionimit organik;
- inspektime të paparalajmëruara
- mbikëqyrja e aktiviteteve të certifikimit;
- sistemet e huaja të vlerësimit të konformitetit;
- certifikimi i operacioneve të grupit të kultivuesve;
- etiketimi i kontejnerëve me pakicë;
- kërkesat vjetore të përditësimit për operacionet e certifikuara;
- proceset e pajtueshmërisë dhe ankesave dhe llogaritja e përmbajtjes organike të produkteve me shumë përbërës. (FoodSafetyNews)
Qendra Alert/Alert.al
LEAVE A COMMENT