Menu

Rreziku nga mishi i derrit, studiuesit hetojnë përhapjen Salmonelës

Studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kanë ekzaminuar shfaqjen dhe përhapjen e një lloji të Salmonelës të zakonshëm tek derrat. Shkencëtarët shpresojnë se të kuptuarit se si dhe pse shfaqen lloje të reja të Salmonelës te bagëtitë, do të ndihmojë në zhvillimin e strategjive të përmirësuara për të zvogëluar rrezikun dhe për ta bërë furnizimin me ushqim më të sigurt. Viruset janë pako shumë të vogla të materialit gjenetik që kërkojnë nga qelizat që të kopjojnë këtë material dhe të shkaktojnë sëmundje.

Ekzistojnë gjithashtu viruse, të quajtur bakterofagë, që përdorin bakteret për të replikuar dhe duke bërë kështu vrasin bakterin. Sidoqoftë, disa janë në gjendje të fshihen brenda qelizës bakteriale duke u bashkuar me materialin gjenetik të baktereve. Studiuesit thanë se kjo është ajo që ndodhi ndoshta qindra herë gjatë shfaqjes së një lloji që ka ndihmuar bakteret të përhapen globalisht. Ky gjen shpërndahet në mënyrë sporadike brenda Salmonelës.

Studiuesit zbuluan se paraardhësi i përbashkët i llojit në derrat e Mbretërisë së Bashkuar ekzistonte rreth 30 vjet më parë, por kaloi pa u vënë re deri në vitin 2005 kur mbikëqyrja nga Agjencia e Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve gjeti ST34 në numër të ulët. Duke analizuar strukturën e popullsisë së ST34 u zbulua se Salmonella që strehonte këtë virus në materialin e tyre gjenetik u bë më e shumta me kalimin e kohës dhe fitoi një avantazh konkurrues ndaj atyre që nuk kishin virus.

Marrë nga: Food Safety News

  1. Qendra Alert / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed