Menu

SHBA ndalon përdorimin e pesticideve “Chlorpyrifos”, shkak, rreziku i sigurisë së njerëzve

Agjencia Amerikane e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) ka njoftuar se do të ndalojë përdorimin e pesticidit “Chlorpyrifos” në të gjitha ushqimet për mbrojtjen e shëndetit të njeriut, veçanërisht atë të fëmijëve dhe punëtorëve të fermave. Administratori i EPA Michael S. Regan tha se, largimi i chlorpyrifos nga tregu është një hap i vonuar për të mbrojtur shëndetin publik. Përfundimi i përdorimit të klorpirifos në bujqwsi e ushqim do të ndihmojë për të siguruar që fëmijët, punëtorët e fermave dhe të gjithë njerëzit të mbrohen nga pasojat potencialisht të rrezikshme të këtij pesticidi.

“Pas vonesave dhe mohimeve të administratës sw mwparshme, EPA do të ndjekë shkencën dhe do të vendosë shëndetin dhe sigurinë në radhë të parë”, shtoi Regan. Chlorpyrifos është përdorur në misër, sojë dhe kultura të tjera ushqimore. Vetëm dhjetorin e kaluar, EPA zgjati përdorimin e pesticidit chlorpyrifos për disa qëllime bujqësore. Disa shtete më parë ndaluan përdorimin e pesticidit. EPA njoftoi ndalimin më 18 gusht, ndwrsa Chlorpyrifos ka fituar një reputacion si një “pesticid toksik, dëmtues i trurit”.

Grupet e interesit thonw se, ata janë duke eksploruar mundësi të tjera trajtimi, tani që chlorpyrifos është jashtë fokusit tw pwrdorimit. Si rregull i fundit, EPA po heq të gjitha “tolerancat” për chlorpyrifos, të cilat përcaktojnë një sasi të një pesticidi që lejohet në ushqim. Për më tepër, agjencia do të lëshojë një Njoftim me Qëllimin për Anulim, sipas Aktit Federal të Insekticidit, Fungicidit dhe Bundurvrasjes për të anuluar përdorimet e regjistruara të ushqimit të chlorpyrifos, të shoqëruar me tolerancat e revokuara.

Administrata e Obamës ishte afër tërheqjes së chlorpyrifos, por Shtëpia e Bardhë e Trump e mbajti atë në dispozicion për përdorim në fermë. The Dow AgroSciences, prodhuesi më i madh i pesticideve, ishte nën presion për të kufizuar ndalimin.

Chlorpyrifos është një insekticid organofosfat i përdorur për një larmi të madhe përdorimesh bujqësore, duke përfshirë sojën, pemët dhe arrat, brokolin, lulelakrën dhe të lashtat e tjera, si dhe përdorimet jo ushqimore. Nga studimet wshtw vwrtetuar se, chlorpyrifos pengon një enzimë, e cila çon në neurotoksicitet dhe gjithashtu është shoqëruar me efekte të mundshme neurologjike tek fëmijët. Hapat që agjencia po njofton sot, për t’iu përgjigjur urdhrit të Qarkut të Nëntë të Gjykatës Amerikane që drejton EPA të lëshojë një rregull përfundimtar në përgjigje të peticionit të vitit 2007 të paraqitur nga Rrjeti i Veprimit ndaj Pesticideve në Amerikën e Veriut dhe Këshilli i Mbrojtjes së Burimeve Natyrore. Peticioni kërkoi që EPA të revokojë të gjitha tolerancat e chlorpyrifos, ose nivelet maksimale të lejuara të mbetjeve në ushqim, sepse ato toleranca nuk ishin të sigurta, pjesërisht për shkak të potencialit për efekte neuro -zhvillimore te fëmijët. Nën administratën Trump, EPA mohoi peticionin në 2017 dhe mohoi kundërshtimet e mëvonshme në 2019. Këto mohime u sfiduan në Gjykatën e Apelit të Qarkut të Nëntë në 2019 nga një koalicion i punëtorëve të fermave, shëndetësisë, mjedisit dhe grupeve të tjera. Në Prill 2021, gjykata konstatoi se, “… EPA kishte hequr dorë nga detyra e saj ligjore, sipas Aktit Federal të Ushqimit, Barnave dhe Kozmetikës për të konkluduar, sipas standardit të kërkuar ligjërisht të sigurisë së arsyeshme, se tolerancat e tanishme nuk shkaktuan asnjë dëm”. Në vendimin e saj, gjykata urdhëroi EPA të japë peticionin, të nxjerrë një rregull përfundimtar në të cilin agjencia ose modifikon tolerancat e chlorpyrifos me një përcaktim mbështetës të sigurisë ose heq revokimet dhe modifikon ose anulon regjistrimet e përdorimit të ushqimit të chlorpyrifos. EPA ka përcaktuar që ekspozimet e përgjithshme totale nga përdorimi i klorpirifos nuk përmbushin standardin e kërkuar ligjërisht të sigurisë se ekziston një siguri e arsyeshme që asnjë dëm nuk do të rezultojë nga ekspozime të tilla. Një numër vendesh të tjera, përfshirë Bashkimin Evropian dhe Kanadanë, si dhe disa shtete përfshirë Kaliforninë, Havai, Nju Jork, Maryland dhe Oregon tashmë kanë ndërmarrë veprime të ngjashme për të kufizuar përdorimin e këtij pesticidi në ushqim. Ndërsa fermerët janë mbështetur historikisht në chlorpyrifos, përdorimi i tij ka qenë në rënie për shkak të kufizimeve në nivelin shtetëror dhe zvogëlimit të prodhimit. Për më tepër, disa alternativa janë regjistruar vitet e fundit për shumicën e të lashtave.

EPA është e angazhuar të rishikojë zëvendësimet dhe alternativat ndaj chlorpyrifos. SHBA, sipas qeverisë, ka një furnizim të sigurt dhe të bollshëm ushqimor dhe fëmijët dhe të tjerët duhet të vazhdojnë të hanë një shumëllojshmëri ushqimesh, siç rekomandohet nga qeveria federale dhe ekspertët e të ushqyerit. Larja dhe pastrimi i frutave dhe perimeve të freskëta me ujë të rrjedhshëm do të ndihmojë në heqjen e gjurmëve të baktereve, kimikateve dhe papastërtisë nga sipërfaqja.

Ky veprim i EPA gjithashtu do të përfshihet në rishikimin e vazhdueshëm të regjistrimit për chlorpyrifos. EPA po vazhdon të rishikojë komentet e paraqitura mbi vendimin e përkohshëm të propozuar nga chlorpyrifos, hartimin e vlerësimit të rishikuar të rrezikut për shëndetin e njeriut dhe hartimin e vlerësimit të rrezikut ekologjik. Këto dokumente janë të disponueshme në dosjen e shqyrtimit të regjistrimit të chlorpyrifos EPA-HQ-OPP-2008-0850.

Burimi: Foodsafetynews.com

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed