Menu

Shkenca sipas profilizimit të lëndëve ushqyese, EFSA: Ekspertët mund të thonë fjalën e tyre

Nutricionistët dhe ekspertët mund të ndihmojnë EFSA-në të finalizojë këshillat shkencore që do të mbështesin vendimmarrësit, që të zhvillojnë një sistem të ardhshëm në mbarë BE-në për etiketimin e ushqimit. Këshillat do të informojë gjithashtu kushtet për kufizimin e pretendimeve të kequshqyerjes dhe shëndetit në ushqime.

Si pjesë e Strategjisë “Farm to Fork”, Komisioni Evropian i kërkoi EFSA-së në fillim të vitit 2021 të ofrojë këshilla shkencore mbi ushqyesit dhe përbërësit ushqimorë jo-ushqyes me rëndësi për shëndetin publik për evropianët, grupet ushqimore me role të rëndësishme në dietat evropiane dhe kriteret shkencore për të udhëzojnë zgjedhjen e lëndëve ushqyese për profilizimin e tyre. Komisioni synon të propozojë legjislacion të ri në fund të vitit 2022. Baza shkencore për të mbështetur vendimmarrësit e BE-së, Valeriu Curtui, kreu i ushqimit të EFSA-s, tha: “Ne po zhvillojmë një konsultim publik për të mbledhur të dhëna shkencore nga ekspertë të tjerë, partnerë institucionalë dhe palë të interesuara mbi draft-opinionin tonë shkencor. “Dëshirojmë t’i kujtojmë të gjithëve me interes për këtë temë se, këshillat tona shkencore synojnë të informojnë modelimin e profilizimit të lëndëve ushqyese për etiketimin e ushqimit në pjesën e përparme dhe për kufizimin e pretendimeve mbi ushqimet. Megjithatë, ky projekt-opinion nuk vlerëson apo propozon një model të veçantë të profilizimit të lëndëve ushqyese për etiketimin e ushqimit në pjesën e përparme të paketimit.”

Çfarë thotë draft opinioni?

Dr.Alfonso Siani kryeson grupin e punës së ekspertëve të EFSA-së që ndihmoi në hartimin e opinionit shkencor. “Draft-opinioni ynë u jep këshilla politikëbërësve se, cilat lëndë ushqyese dhe përbërës jo-ushqyes të ushqimit duhet të marrin në konsideratë për t’u përfshirë në modelet e profilizimit të lëndëve ushqyese, ku marrja e tepërt ose e pamjaftueshme shoqërohet me rreziqe të sëmundjeve afatgjata. Projekt-opinioni përfundon, ndër të tjera, sa vijon mund të merret parasysh në modelet e profilizimit të lëndëve ushqyese: Duke marrë parasysh prevalencën e lartë të mbipeshës dhe obezitetit në Evropë, ulja e marrjes së energjisë është me rëndësi për shëndetin publik, për popullatat evropiane. Marrja e yndyrave të ngopura, natriumi, sheqerna të shtuara/pa kalojnë rekomandimet dietike në shumicën e popullatave evropiane dhe marrja e tepërt shoqërohet me efekte të pafavorshme shëndetësore. Marrja e fibrave dietike dhe e kaliumit është e pamjaftueshme në shumicën e popullatave të rritura evropiane dhe marrja e pamjaftueshme shoqërohet me efekte negative shëndetësore. Drafti thekson gjithashtu se, marrja e hekurit, kalciumit, vitaminës D, folatit dhe jodit është e pamjaftueshme në popullata specifike dhe zakonisht trajtohet nga politikat kombëtare dhe/ose këshillat individuale. “Megjithëse zgjedhja e lëndëve ushqyese dhe jo-ushqyese në një model të profilizimit të lëndëve ushqyese duhet të udhëhiqet kryesisht nga rëndësia e tyre për shëndetin publik”, tha Dr. Siani. Sipas tij, “ato mund të përfshihen gjithashtu për arsye të tjera, si për të dhënë përparësi të disa ushqimeve edhe kur shkenca është jo 100% e qartë se nevojitet një rritje e konsumit të tyre për arsye të shëndetit publik. Për shembull, menaxherët e rrezikut mund të vendosin të përfshijnë disa omega-3 në modelet e profilizimit të lëndëve ushqyese për të inkurajuar konsumin e peshkut yndyror në përputhje me rekomandimet e tyre dietike, edhe pse të dhënat për marrjen e këtyre acideve yndyrore janë të pamjaftueshme për të konkluduar nëse ato konsumohen në sasi të pamjaftueshme ose jo”.

Grupet ushqimore në dietat evropiane dhe rekomandimet kombëtare

“Mendimi ynë përfshin edhe konsiderata shkencore në lidhje me grupet ushqimore të cilat kanë një rol të rëndësishëm në dietat evropiane”, tha Dr Siani. Këto përfshijnë ushqime me niseshte (kryesisht drithëra dhe patate), fruta dhe perime, bishtajore dhe bishtajore, qumësht dhe bulmet, mish dhe produkte mishi, peshk dhe butak, arra dhe fara dhe pije joalkoolike, siç njihet në dietën kombëtare të bazuar në ushqim. udhëzimet në shtetet anëtare. Rolet e tyre dietike dhe kontributet relative ndryshojnë në vende të ndryshme për shkak të zakoneve dhe traditave dietike. Dr. Siani tha: “Udhëzimet kombëtare inkurajojnë konsumin e drithërave, frutave dhe perimeve, arrave dhe farave, qumështit me pak yndyrë dhe produkteve të qumështit, peshkut dhe ujit. Por, produktet ushqimore të larta në yndyrna të ngopura, sheqerna dhe/ose natrium për shkak të përpunimit të ushqimit përgjithësisht dekurajohen, edhe brenda këtyre kategorive ushqimore. “Ato gjithashtu nxisin konsumin e rregullt të bishtajoreve dhe bishtajve në vend të mishit (veçanërisht mishin e kuq dhe mishin e përpunuar) dhe vajra vegjetale të pasura me yndyrna mono të pangopura dhe të pangopura në vend të atyre të pasura me yndyrna të ngopura.

Burimi: Efsa.eu

Qendra Alert – Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed