Menu

Shtetet e Bashkuara përgatiten të godasin Salmonelën në mishin e pulës

Departamenti për bujqësinë amerikane, USDA i ka shpallur luftë Salmonelës. Më specifikisht, salmonela që ndot mishin e pulës dhe gjelit të detit, përgjegjës për pothuajse një të katërtën e 1.3 milion infeksioneve të raportuara në vend çdo vit. Salmonela vlerësohet t’i kushtojë shtetit më shumë se 4.1 miliardë dollarë në vit kur bëhet fjalë për spitalet, vizitat, humbjet e ditëve të punës dhe vdekjet. Për goditjen, agjensia propozon një plan veprimi tërësor të ngjashëm me atë të nisur më 1994 kundër Escherichia coli, që në fakt çoi në rezultate shumë të rëndësishme.

Masat e reja do të përqëndrohen në tre hapa, kushtuar tre tendosjeve kryesore patogjene që lidhen me konsumin e pulës dhe gjelit të detit (nga 2,500 serotipe të identifikuara deri më sot): I pari përfshin kontrollin e pranisë së tyre para se të hyjnë në thertore, në mënyrë që të shmanget ndotja e mishit të therur; i dyti kërkon monitorim në fazat e therjes dhe përpunimit; I treti është treguesi i një kufiri maksimal për këto baktere dhe tërheqja e mishit nga tregu sa herë që ky kufi është tejkaluar.

Masat e propozuara, raportuar nga revista Time, do të jenë subjekt i një diskutimi publik që do të fillojë këtë muaj. Departamenti shpreson të nisë procesin rregullator në mes të vitit 2023, i cili do të zgjasë për një maksimum prej dy vjetësh, pas të cilit do të nisë legjislacioni i ri. Ideja bazë është t’i shtyjë fermerët dhe administratorët e fabrikave të therjes dhe përpunimit të miratojnë praktika shumë më të sigurta se ato aktuale, në mënyrë që të kontribuojnë në një ulje të përgjithshme të qarkullimit të baktereve dhe kontaminimit, gjë që duhet të çojë në një rënie drastike në numrin e epidemive. Nga ana e saj, USDA do të kryejë shumë inspektime nëpërmjet FSIS (Shërbimi i Sigurisë ushqimore dhe Inspektimit).

Shoqatat e konsumatorëve, të cilat për të paktën dy dekada kanë bërë thirrje për rregulla më strikte mbi sëmundjet e lindura nga ushqimi, menjëherë deklaruan veten në favor, megjithëse theksuan se dy vite janë shumë të gjata dhe se do të ishte e nevojshme të procedohej shumë më shpejt. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed