Në mungesë të masave drastike, peshqit e kapur në ujërat evropiane do të reduktohen në krahasim nga ajo që kemi sot. Kombinimi i faktorëve të ndryshëm si peshkimi i tepërt, ngrohja e ujërave dhe akumulimi i merkurit mund të rrezikojë seriozisht mundësinë e vazhdimit të përdorimit të deteve evropiane si burim kryesor ushqimor. Në këtë skenar mjaft të zymtë vjen një studim i botuar në “Frontiers in Marine Science”, nga studiues nga Universiteti i Britanisë, të cilët krijuan një model duke marrë parasysh 20 llojet të peshkut në ujërat evropiane, duke përfshirë sepjet, oktapod dhe barbuni i kuq. Për çdo specie u vlerësua intervali i tolerancës ndaj temperaturës së ujit krahasuar me parashikimet e ngrohjes, akumulimit të merkurit dhe peshkimit me ritme të ngjashme me ato aktuale.
Rezultati është se e ardhmja nuk është e garantuar për askënd. Peshqit dhe butakët më të zakonshëm si barbuni, oktapodi, kallamari, skampi dhe merluci mund të reduktohen në krahasim me popullatat e sotme, si në numër ashtu edhe në shpërndarje. Më të mëdhenjtë si peshku shpatë, të cilët jetojnë më gjatë dhe për këtë arsye grumbullojnë më shumë metale, mund të jenë të pamundura për t’u konsumuar për shkak të merkurit të tepërt (pritet të rritet me 50% në mishrat e tyre). Fatkeqësia varet nga faktorë të ndryshëm, të cilët përforcojnë njëri-tjetrin, duke shkaktuar efekte me përmasa më të mëdha. Konfirmimi i kërcënimeve që prekin detet vjen edhe nga një studim i kryer në ujëra krejtësisht të ndryshme nga ato të Antarktidës. (IlFattoAlimentare)
Qendra Alert/Alert.al
LEAVE A COMMENT