Menu

200 sëmundje nga ushqimi i pasigurt, 40% e tyre janë fëmijë nën moshën 5 vjeç

Ushqimi i pasigurt që përmban baktere, viruse, parazitë ose substanca kimike të dëmshme shkakton më shumë se 200 sëmundje, duke filluar nga diarreja tek kanceret.

Rreth 600 milionë, pothuajse 1 në 10 njerëz në botë sëmuren pasi hanë ushqim të kontaminuar dhe 420 000 vdesin çdo vit, duke rezultuar në humbjen e 33 milionë viteve të jetës së shëndetshme (DALYs).

110 miliardë dollarë amerikanë humbasin çdo vit nga produktiviteti dhe shpenzimet mjekësore që vijnë nga ushqimi i pasigurt në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Fëmijët nën 5 vjeç mbajnë 40% të barrës së sëmundjeve ushqimore, me 125 000 vdekje çdo vit.

Sëmundjet me diarre janë sëmundjet më të zakonshme që vijnë nga konsumimi i ushqimeve të kontaminuara, duke bërë që 550 milionë njerëz të sëmuren dhe 230 000 të vdesin çdo vit.

Ushqimi i pasigurt krijon një rreth vicioz sëmundjesh dhe kequshqyerjeje, duke prekur veçanërisht foshnjat, fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe të sëmurët.

Sëmundjet që vijnë nga ushqimi pengojnë zhvillimin socio-ekonomik duke tensionuar sistemet e kujdesit shëndetësor dhe duke dëmtuar ekonomitë kombëtare, turizmin dhe tregtinë.

Zinxhirët e furnizimit me ushqim tani kalojnë kufij të shumtë kombëtarë. Bashkëpunimi i mirë midis qeverive, prodhuesve dhe konsumatorëve ndihmon në sigurinë ushqimore.

Sëmundjet dhe shkaqet kryesore të shkaktuara nga ushqimi

Sëmundjet që vijnë nga ushqimi janë zakonisht infektive ose toksike në natyrë dhe shkaktohen nga bakteret, viruset, parazitët ose substancat kimike që hyjnë në trup përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar. Patogjenët që vijnë nga ushqimi mund të shkaktojnë diarre të rëndë ose infeksione, përfshirë meningjitin.

Ndotja kimike mund të çojë në helmim akut ose sëmundje afatgjata, si kanceri. Sëmundjet që vijnë nga ushqimi mund të çojnë në paaftësi afatgjatë dhe vdekje. Shembuj të ushqimeve të pasigurta përfshijnë ushqime të paziera me origjinë shtazore, fruta dhe perime të kontaminuara dhe butakë të papërpunuar që përmbajnë biotoksina detare.

Bakteret:

Salmonella, Campylobacter dhe Escherichia coli janë ndër patogjenët më të zakonshëm të ushqimit që prekin miliona njerëz çdo vit,  ndonjëherë me rezultate të rënda dhe fatale. Simptomat janë ethe, dhimbje koke, të vjella, dhimbje barku dhe diarre. Shembuj të ushqimeve të përfshira në shpërthimet e salmonelozës janë vezët, shpendët dhe produktet e tjera me origjinë shtazore. Rastet e shkaktuara nga ushqimi me Campylobacter shkaktohen kryesisht nga qumështi i papërpunuar, shpendët e papërpunuara ose të paziera me ujë të pijshëm. Escherichia coli është e lidhur me qumështin e papasterizuar, mishin e papjekur mire.

Infeksioni me Listeria çon në abort te gratë shtatzëna ose vdekjen e foshnjave të porsalindura. Listeria gjendet në produktet e qumështit të papasterizuar dhe ushqime të ndryshme të gatshme për t’u ngrënë dhe mund të rritet në temperatura frigoriferike. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed