Menu

A është e detyrueshme në etiketë data e skadencës për mishin e freskët?

Një punonjës në fushën e sigurisë ushqimore, për produktet me origjinë shtazore ka folur mbi metodat e sakta për të treguar nëse duhet etiketë për datën e skadencës për mishin e freskët. Në veçanti, në pakot me vakum me mish viçi prej rreth 300 gramësh në etiketë raportohet: “Të konsumohet në mënyrë të preferueshme nga …”. Dua të vë në dukje se këto nuk qenë përgatitur paraprakisht në pikën e shitjes, por paketimi origjinal i etiketuar nga një institucion i KE i njohur në përputhje me rregulloren 853/04 të KE. Prodhuesi duhet të kishte treguar në etiketë në një mënyrë më të përshtatshme datën e skadimit “për t’u konsumuar nga …”, duke pasur parasysh zhdukshmërinë nga pikëpamja mikrobiologjike (DM 16.12.1993, ndoshta e shfuqizur, por objektivisht e vlefshme në përmbajtje) dhe duke pasur parasysh nenin 24 të Rregullores së BE-së.

Fabrizio De Stefani, veteriner, përgjigjet.

Në terma të përgjithshëm, përveç vezëve dhe qumështit për të cilat janë të vlefshme dispozitat kombëtare që fiksojnë “datën e skadimit”, nuk ka dispozita të datës së skadimit të konsumit për mish të freskët të paketuar. Duke treguar në etiketë për këto produkte “data e qëndrueshmërisë minimale (TMC)” ose “data e skadimit” është një prerogativë e prodhuesit që e përcakton atë në bazë të studimeve të jetës së raftit duke marrë parasysh një sërë faktorësh të lidhur për shembull me profilin mikrobiologjik të mishit, prerjet e mishit dhe paketimin. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed