Menu

Akrilamidet, BE po përgatitet të vendosë kufij dhe sanksione për kompanitë

Në vitin 2023, masat evropiane për praninë e akrilamideve në ushqim do të ndryshojnë. Kjo ndodh pas rreth 20 vjetësh nga studimet e para, që treguan rrezikun që shkakton kjo substancë tek shëndeti i njeriut, e cila formohet në shumë ushqime të gatuara (duke filluar me biskota, snacks, patate të skuqura dhe kafe), për shkak të reagimit që ndodh midis sheqernave dhe aminoacideve në kushtet e lagështisë. Pothuajse të gjithë prodhuesit e përfshirë do të duhet të modifikojnë recetat, të respektojnë rregullat dhe të shmangin arritjen e pragut maksimal të lejuar.

Deri tani ka patur një tolerancë ekstreme. Kompanitë duhej të bënin gjithçka që ishte e mundur për të ulur nivelet dhe për t’u lidhur me vlerat e referencës të përcaktuara në vitin 2018 (pra, u zbatua parimi ALARA, nga As Loë As Raesonably Achievable). Sipas analizave të kryera vitet e fundit, përqendrimet e akrilamideve varionin nga 50-7 mijë ppb, në varësi të recetave, kushteve të gatimit dhe mbi të gjitha të llojit të miellit të përdorur. Disa kanë sasi shumë të mëdha asparagine, një nga aminoacidet që më lehtë shkakton akrilamide, si dhe fruktozë, e cila është më reaktive se glukoza dhe sheqernat e tjera. Sigurisht, ka edhe ujë, i cili është thelbësor në mënyrë që enzimat që katalizojnë reaksionin të mund të veprojnë në maksimum.

Akrilamidet u përkufizuan nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC) e OBSH-së si një kancerogjen i mundshëm që në vitin 1994 (klasa 2A) dhe sipas studimeve më të fundit, nëse merret në mënyrë kronike, mund të dëmtojë edhe fibrat nervore dhe kështu të rrisë rrezikun e sëmundjeve si Alzheimer. Megjithatë, të dhënat janë ende mjaft konfuze, siç doli në një meta-analizë e fundit, botuar në Frontiers in Nutrition në vitin 2022 dhe në lidhje me 31 studime që përfshijnë mbi 1 milion njerëz. U pa një lidhje midis një sasie mesatare prej 23 mikrogramësh në ditë të akrilamideve për një periudhë mesatare prej rreth 15 vjetësh dhe llojeve të shumta të kancerit duke përfshirë ato të zgavrës orale, stomakut, ezofagut, prostatës, pankreasit, tiroides e të tjerë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed