Menu

AKU “pushohet” nga puna, pas 10 vitesh, inspektorët nuk dalin për kontrolle

Siguria ushqimore në të gjithë zinxhirin e saj, sot ka pësuar një nga goditjet më të mëdha. Inspektorët e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit, sot, për herë të parë qëkur është krijuar ky institucion, janë urdhëruar të mos dalin në terren. Burime nga AKU konfirmuan për Alert.al se, drejtorëve të 12 Drejtorive Rajonale të AKU-së, iu ka shkuar një urdhër në rrugë elektronike, në të cilin iu thuhet se, inspektorët nuk do të dalin në terren për kontrolle të subjekteve, përveç rasteve emergjencte, siç janë denoncimet apo lincencimet, pra kur një subjekt që ka në fokus ushqimin, aplikon për licencë pranë QKL-së dhe ky njoftim për mas i shkon Autoritetit Kombëtar të Ushqimit. Megjithëse nuk ka asnjë bazë ligjore që inspektrët të urdhëtohen të mos dalin në terren e si rrjedhojë, të mos pajisen as me urdhërat e zakonshëm të inspektimit, ka të ngjarë që ky vendim të jetë marrë pas deklaratës së ditës së djelë të kryeministrit Rama. Ky i fundit, gjatë një një vizite në Vlorë dhe në disa biznese të vogla, bisedoi para mediave dhe me administratorët e tyre. Ndër të tjera, Rama foli për çlirimin e biznesit të vogël nga taksat, nga TVSH-ja, nga moria e inspektimeve dhe inspektorëve etj. Kjo masë, vjen si ndihmë për biznesin e vogël në kohën kur situata e Coronavirus i ka shkaktuar jopak probleme. Por, në asnjë rast, kryeministri nuk ka deklaruar se këto biznese do të çlirohet nga inspektomet e atyre që kanë për detyrë të kontrollojnë të gjithë zinxhirin e sigurisë ushqimore. Biznesi i vogël, por edhe tjerat, që kanë si objekt të punë së tij produktet ushqimore, është një nga hallkat që rrezikon më së shumti sigurinë ushqimore, mjafton të marrim si shembull fast food, minimarketet e lagjeve, puhishte të ndryshme që punojnë me NIPT si biznes i vogël dhe dhjetra natyra të tjera biznesi. A i shërben kjo mungesë inspektimi bizneseve për t’i lehtësuar financiarisht nga pasijat e pandemisë? A kishte për qëllim kryeministri në deklaratat e tij, të lënin pa kontrolle biznesin në raport me sigurinë ushqimore, apo vetëm për pjesën e tatimeve e taksave dhe lehtësimin e tyre?

Ndërkohë, urdhëri i AKU për inspektorët nuk përfshin biznesin e vogël, por të gjitha bizneset, të cilët nga sot e për një afat të pacaktuar, nuk do të kontrollohen.

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed