Menu

Bujqësia intensive po derdh baktere rezistente ndaj antibiotikëve në lumenjtë britanikë

Pavarësisht nga të gjitha studimet që tregojnë për një rritje alarmante të shtameve të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve në mbarë botën dhe pavarësisht se OBSH ka tërhequr vëmendjen për këtë çështje disa herë (më së fundi me një raport të detajuar 2020), përdorimi i këtyre barnave në ferma, në vende ku lejohet jo vetëm për qëllime terapeutike, por edhe parandaluese është shumë e lartë. Midis tyre është Mbretëria e Bashkuar, një vend që midis viteve 2020 dhe 2021 regjistroi një rritje të infeksioneve njerëzore me baktere rezistente ndaj antibiotikëve prej 2,2% (nga 52,842 në 53,985). Megjithatë, rekomandimet e OBSH-së po marrin rezultate krejtësisht të pakënaqshme për sa i përket sektorit bujqësor dhe zooteknik.

Për të përcaktuar masën e problemit, dy shoqata,  Aleanca për të shpëtuar Antibiotikët dhe Mbrojtja Botërore e Kafshëve kryen një seri mostrash në rrjedhat ujore ngjitur me një duzinë fermash intensive të derrave dhe pulave në Warwickshire, Herefordshire, në Devon, Norfolk dhe Wye Valley, duke i krahasuar me ato afër fermave me mirëqenie të lartë. Ata gjithashtu analizuan plehun nga katër ferma intensive të lopëve dhe mbeturinat nga një fermë pulash. Sipas raportit, të publikuar në faqen e internetit të Byrosë së Gazetarisë Investigative, në ujërat e rrjedhës së poshtme dhe në plehun e bujqësisë intensive ka midis llojeve të shumta të rrezikshme, dy baktere shumë të frikshme: Escherichia coli rezistente ndaj cefotaksimes dhe Staphilococcus aureus rezistent ndaj vankomicinës. Këta janë antibiotikë të gjeneratës së fundit, të treguar nga OBSH si ilaçe që duhen përdorur me maturi ekstreme për të ruajtur efektivitetin e tyre kundër disa prej baktereve më vdekjeprurëse për njerëzit. Ndonjëherë janë gjetur edhe mikroorganizma rezistent ndaj të gjithë antibiotikëve më të zakonshëm, si sulfonamidet, shumë të përdorura te derrat, por gjithsesi thelbësore për përdorim njerëzor, së bashku me bakteret rezistente ndaj klasës së antibiotikëve më të përdorur në shpendë, jonoforët.

Ndërsa ka shumë vëmendje për praninë e shtameve rezistente në mish – komentuan autorët, ka shumë më pak në lidhje me ndotjen e mjedisit, i cili mund të jetë shumë i rrezikuar. Në fakt, bakteret rezistente udhëtojnë me ujin dhe kështu mund të përhapen edhe në zona larg origjinës së tyre, ku arrijnë te njerëzit sepse rihyjnë në zinxhirin ushqimor përmes peshqve, molusqeve, ujit, frutave dhe perimeve të rritura me pleh organik që vjen nga fermat.

Edhe nëse është bërë njëfarë progresi vitet e fundit, antibiotikët ende përdoren gjerësisht për qëllime parandaluese, vazhdon raporti. Kjo është një praktikë e pakuptimtë e ndaluar shprehimisht në Bashkimin Evropian  që nga janari i kaluar, në situatën aktuale dhe mungesës së molekulave të reja. Marrja e mostrave të kryera pranë fermave me një standard të lartë të mirëqenies së kafshëve dhe ku barnat nuk përdoren për qëllime parandaluese, tregon se është e mundur të rriten kafshë pa këto mjete. Sekreti është i thjeshtë, duhet t’i trajtoni mirë, të shmangni mbipopullimin në ambiente të mbyllura dhe kushtet çnjerëzore dhe të rrezikshme tipike për fermat mega. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed